Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Fem stjerner som kan bli solgt dette overgangsvinduet

Tor-Kristian Karlsen blogger om fem høyt profilerte spillere som kan skifte klubb denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som poengtert i forrige blogg er det selvsagt langt mindre sjanser for at store navn bytter klubb i januar enn i sommermånedene.

Men siden fotballoverganger i stor grad er situasjonsbetinget – faktorer som kontraktstid, den sportslige og økonomiske statusen til kjøpende og selgende klubb – pluss til en viss grad spillerens ønsker, påvirker hele tiden spillet rundt disse transaksjonene.

I denne bloggen ser jeg på fem relativt høyt profilerte spillere som av ulike årsaker kan bli aktuelle for klubbskifte denne måneden.

Alexandre Lacazette 24, spiss – Lyon
–  I sommer ble denne angrepsspilleren verdsatt til over 40 millioner pund og flere storklubber – blant annet Arsenal, Real Madrid og Chelsea – skal ha kartlagt mulighetene for å knytte til seg fjorårets Ligue 1-toppscorer. Noen måneder senere kan både klubb og spiller se tilbake på en tung høst, skadeherjede Lyon sliter midt på tabellen og stjernespissen står kun bokført med seks ligamål.

Potensielle kjøpere vet imidlertid at Lacazette ikke har blitt en mye dårligere spiller på denne korte stunden og at grunnen nedturen trolig skyldes klubbomstendighetene mer enn spilleren selv. Hurtig i hode og bein og kapabel til å avslutte fra de fleste posisjoner, Lyon-spissen bør kunne være et alternativ for engelske toppklubber i dette vinduet.

Ryktene om en Newcastle-overgang virker imidlertid lite sannsynlige. Om han forsvinner, blir det garantert til en klubb på øverste halvdel. Lyon har neppe anledning til å takke nei til et bud i overkant av 30 millioner pund.  

Axel Witsel 26, sentral midtbane – Zenit
–  I et helt annet økonomisk klima i 2012 betalte den russiske storklubben 40 millioner euro for belgieren. I dag er russisk fotball et langt mindre attraktivt sted å være. På grunn av lav oljepris har rubelen falt til rekordlave nivåer og som en følge blir spillerne (som betales i rubler, men med utgangspunkt i et kontraktsfestet eurobeløp) progressivt dyrere i drift.

Og til tross for at Zenit fortsatt henger med i Champions League og ikke er fullstendig koplet av seriestriden, er det svært sannsynlig at den Gazprom-eide klubben vil lytte om det kommer bud av en viss soliditet. Selvskreven på landslaget, arbeidsom, pasningssikker, god begge veier og med en fremragende mentalitet – Witsel er blant få spillere som kan styrke midtbane til et Premier League-topplag. Manchester United og Liverpool kunne begge trenge en så komplett og disiplinert midtbanespiller.

Ilkay Gündogan 25, sentral midtbane – Borussia Dortmund
– I utgangspunktet er det veldig liten mulighet at den tyske landslagsspilleren skal forlate Dortmund for Premier League midt i sesongen. Allikevel hersker det noen interessante omstendigheter som trolig gjør at tyskerne i minste fall vil bli satt under et slags press om å selge Gündogan før måneden er omme.

For det første har spilleren kun halvannet år igjen av kontrakten – om Dortmund skal selge, må det i så fall skje i dette overgangsvinduet eller senest til sommeren.

Logisk sett vil det rette salgspunktet finne sted etter sesongen, men uansett hvor viktig spilleren er for Dortmund finnes det en liten risiko å drøye et salg av en relativt skadeutsatt mann noen få ekstra måneder. Dortmund har i praksis allerede sikret andreplassen i Bundesliga og hva som skjer videre i Europaligaen bør ikke være så utslagsgivende for beslutningen om et eventuelt salg. Dette er drømmesigneringen – etter Paul Pogba – som uansett trolig havner i Spania – til Chelsea, Manchester City og Manchester United. Man skal ikke utelukke at en av disse tre gigantene i det minste fall vil gjøre et forsøk på å hente av verdens beste sentrale midtbanespillere allerede denne måneden.

Romelu Lukaku 22, midtspiss – Everton
– Etter Andy Carroll-overgangen til Liverpool har det i praksis vært umulig å kjøpe etablerte Premier League-storscorere i beste alder i fra andre store klubber. Mens det ikke er noe som tyder på at Everton vil slippe den belgiske brøytespissen, så vil det ikke nødvendigvis stoppe andre klubber fra å press på for en overgang gjennom alle mulige kanaler.

I fjor ved disse tider betalte Manchester City 25 millioner pund for Wilfried Bony og om man skal legge inflasjon, alder, TV-avtale og «Everton-premium» i regnestykket vil Lukaku trolig koste minst det dobbelte. Men siden 22-åringen har en spillestil og historikk som grenser nært til det som i dag ansees som garanti for suksess i en toppklubb, kan det ikke være urimelig å betale 55-60 millioner pund for denne spilleren.

En byttehandel (pluss en solid bunke cash, selvsagt) med Bony kan muligens være løsningen for å bringe Lukaku til Manchester City, akkurat som et superbud fra Manchester United på tampen av vinduet ville være uventet, men ikke overraskende.

Gonzalo Higuain 28, midtspiss – Napoli
– Det finnes ingen opplagte grunner til at Napoli skal slippe storscoreren i januar mens de kjemper om ligatittelen, men den italienske fotballøkonomien er lunefull og Higuain begynner å nærme seg punktet der markedsprisen står absolutt høyest.

Den tidligere Real Madrid-angriperen kan vise til sterke 51 mål på 87 ligakamper for Napoli og har både mentaliteten og kynismen som trengs for å lykkes i en engelsk storklubb.

Som Lukaku (og Gündogan) ovenfor er også argentineren fri til å registreres for Champions League-spill senere i vinter, hvilket gjør han enda mer attraktiv for mulige kjøpere. Chelsea har lenge vært interessert denne ekstremt dyktige avslutteren – kanskje dette januarvinduet er tiden da London-klubben endelig gjør et konkret fremstøt?