PROTESTERTE: I 20 minutter demonstrerte performancekunstner Milo Moiré på plassen foran katedralen i Köln. Foto: KÖLN.TV
PROTESTERTE: I 20 minutter demonstrerte performancekunstner Milo Moiré på plassen foran katedralen i Köln. Foto: KÖLN.TV

Protesterte naken mot overgrepene i Köln

«Vi er ikke fritt vilt selv når vi er nakne» står det på plakaten til performancekunstneren Milo Moiré.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Köln har mottatt 379 anmeldelser fra kvinner som forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep, vold og tyveri i den tyske byen nyttårsaften.

Fredag kledde den sveitsiske performancekunstneren Milo Moiré (32) av seg i protest mot masseovergrepene. I 20 minutter stod hun naken på plassen foran Kölns berømte katedral med et skilt der det stod: «Respekter oss! Vi er ikke fritt vilt selv når vi er nakne!»

– Jeg står for kvinners rett til å bevege seg fritt. For det vi har oppnådd de siste 50 årene, for kvinners frigjøring. Jeg vil ikke at disse ideene skal tråkkes på eller at kvinner skal måtte tilpasse seg, sa Moiré til BildPerformancekunstneren er opprinnelig fra Sveits, men bosatt i Tyskland. 

Trusene revet av

Føderalt politi har identifisert 31 personer som har hatt en rolle i volden nyttårsaften, opplyste politiets talsperson Tobias Plate fredag.

De fleste overgrepene skjedde rundt byens togstasjon og katedral, og rundt 1000 menn «av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse» sto bak overgrepene, ifølge kvinnene. En kvinne har også anmeldt voldtekt.

En politibetjent fortalte til avisen Express hvordan de forulempede kvinnene kom stormende mot politiet for å få hjelp.

– Flere hadde fått trusene revet av. Det var voldsomt, og en sjokkerende opplevelse, sa han.

Ba kvinner passe seg

Denne uken ba Kölns ordfører Henriette Reker byens kvinner om å være påpasselig med hvordan de oppfører segFredag trakk politisjefen i Köln seg etter at politiet har fått kritikk for sin håndtering av hendelsene på nyttårsaften.

Performancekunstneren sier hun ikke tolererer det som skjedde på nyttårsaften eller hvordan det har blitt håndtert etterpå og at hun følte seg kallet til å si sin mening.

– Dette er min første rene politiske uttalelse, sier den kunstneren er kjent for sine nakenstunt.

– Kvinner bør oppføre seg som vanlig og ikke la seg skremme.