ØDELAGT RULLETRAPP-FENOMENET: Alle får den samme merkelige følelsen når de går på en rulletrapp som står stille. AFP / JUSTIN TALLIS
ØDELAGT RULLETRAPP-FENOMENET: Alle får den samme merkelige følelsen når de går på en rulletrapp som står stille. AFP / JUSTIN TALLIS

Derfor blir du like overrasket hver gang du går på en rulletrapp som står stille

Nei, du er slettes ikke alene om å få den underlige følelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du noen gang skulle gå opp eller ned en rulletrapp som står stille, og fått en merkelig, overraskende følelse av å miste balansen i et mikrosekund?

Du er ikke alene. Faktum er at det ligger i menneskets natur.

For der det finnes ubesvarte spørsmål som folk ikke forstår, finnes det heldigvis som regel noen som har gjort forskning på det – også i dette tilfellet.

Forskerne R.F. Reynolds og A.M. Bronstein har funnet forklaringen i studien «The Broken Escalator Phenomenon» fra 2003. Det skrev The Atlantic i 2013.

I studien definerer de fenomenet som en «merkelig følelse av å miste balansen, til tross for at man er fullt klar over at rulletrappen står stille».

Forklaringen

De to forskerne utførte et eksperiment for å finne ut av hvordan mennesker opptrer i den omtalte situasjonen. Først gikk testpersonene på en rulletrapp som stod i ro ti ganger. Deretter gikk de på en rulletrapp som var i drift 20 ganger. Deretter stoppet forskerne rulletrappen igjen og informerte testpersonene om at rulletrappen nå ville stå helt i ro.

Likevel gikk testpersonene fortsatt på rulletrappen for fort, og bøyde overkroppen fremover for å kompensere for rulletrappens bevegelse. I snitt bøyde folk seg 14,9 cm lenger fremover ved overgangen til en rulletrapp enn de vi ellers ville ha gjort.

Flere av testpersonene var overrasket over at de reagerte på denne måten, men klarte ikke å kontrollere det.

Lærte handlingsmønstre

Å tilpasse vår gange til bevegelige underlag er en naturlig del av vår moderne livsstil i byene, og ifølge studien tilpasser vi oss dette ved å gå litt fortere eller å lene oss litt ekstra fremover.

Riktignok fant studien at folk korrigerer farten og kroppen litt når de visste at rulletrappen stod stille, men vi makter ikke å gjøre det i stor nok grad.

Ifølge studien har tidligere forskning også vist at vårt motoriske system ikke klarer å svitsje mellom to «lærte» handlingsmønstre, uansett hvor hardt vi prøver.

Selv om vi prøver å kontrollere kroppene våre vil en del av den alltid være fri, og vi vil få den samme irriterte følelsen hver gang man går på en rulletrapp som står i ro.