DØD: Yemane Teferi bodde de siste 17 årene sine på asylmottak i Norge. I natt døde han på Bømlo mottak. FOTO: T. BRANDEGGEN/TV 2
DØD: Yemane Teferi bodde de siste 17 årene sine på asylmottak i Norge. I natt døde han på Bømlo mottak. FOTO: T. BRANDEGGEN/TV 2

Yemane (56) bodde på asylmottak i 25 år – i natt døde han

– Han har blitt utsatt for en urett som nå aldri vil bli rettet opp, sier leder ved Antirasistisk senter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yemane Teferi (56) fra Eritrea har de siste 17 årene bodd på asylmottak i Norge, etter at han før det hadde bodd åtte år på asylmottak i Sverige.

I natt døde Teferi på Bømlo mottak ved Mosterhamn i Hordaland.

– Han fikk smerter og deretter et illebefinnende. Andre beboere tilkalte ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving, men da helsepersonellet ankom ble det raskt slått fast at det ikke var noe mer å gjøre, Yemane var død, sier Hilde Aas, leder ved Bømlo mottak til TV 2.

56-åringen deltok i feiringen av eritreisk jul på mottaket torsdag kveld.

– Det var mange fra Eritrea som deltok, både beboere og fra lokalbefolkningen. Dødsfallet skjedde sent på kvelden, rundt midnatt, og også ansatte på mottaket ble tilkalt, sier Aas.

Hun forteller at de ikke har hatt noe kjennskap til noe alvorlig sykdom, men at Teferi rutinemessig skal obduseres.

– Dette kom som et sjokk på oss alle. Han var godt likt på mottaket og hadde også mange venner blant lokalbefolkningen. Dette er veldig trist, og nå er vi opptatt av å ivareta våre ansatte samt beboere i sorgen, sier Aas.

Mottaket har arrangert en minnestund fredag.

– I husarrest i 17 år

Da TV 2 besøkte Yemane i oktober var han bitter på norske utlendingsmyndigheter.

– Jeg kom hit for første gang i 1998. Da hadde jeg håp og drømte om et liv i frihet til å jobbe, ha mitt eget bosted, leve etter norske lover og regler. Istedet har jeg endt opp i husarrest i Norge i 17 år uten å ha gjort noe galt, sa han til TV 2 den gang.

Teferi var blant de asylsøkere som blir sittende i årevis på mottak etter å ha fått endelig avslag.

Han hevdet hele tiden at han ville bli straffeforfulgt hvis han returnerte til hjemlandet. Norge gjorde aldri noe forsøk på å sende han tilbake, og de har heller ingen utvekslingsavtale med Eritrea.

Yemane var sikker på at han kom til å ende sine dager i norsk jord.

– Jeg vil leve og dø på Bømlo. Jeg er blitt gammel og har mistet alt håp. Uansett hva som skjer, bryr jeg meg ikke lenger. Jeg er ferdig og fortapt, fortalte han.

– En urett som aldri vil bli rettet opp

Leder ved Antirasistisk senter i Norge, Rune Berglund Steen, har kjent Yemane i over ti år.

– Det er utrolig trist å se et menneskes liv kastet bort på denne måten. Yemane har blitt utsatt for en urett som nå aldri vil bli rettet opp, nærmest et justismord, sier Steen til TV 2.

Han forteller at den eritreiske asylsøkeren har levd i frykt og med et ufattelig press.

– Han har levd mer enn halve livet i landflyktighet. Vi har samlet inn penger som skulle brukes på å lage en stevning til Utlendingsnemnda. Han håpet at han skulle få oppleve å føle seg fri på slutten av livet, at vår stevning skulle hjelpe ham. Nå slipper staten å tenke på noen rettssak, sier Steen.