TENKER PÅ VM: Lahti-VM motiverer Petter Northug mer enn 2. plass i Tour de Ski.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TENKER PÅ VM: Lahti-VM motiverer Petter Northug mer enn 2. plass i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har Northug begynt å tenke på Lahti-VM

Skikongen har gitt opp kampen om 1. plass i Tour de Ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug tapte verdifulle sekunder i sammendraget på den 6. etappen i Toblach. Han er nesten ett og et halvt minutt bak suverene Sundby. Sergej Ustjogov puster Northug i nakken, mens Finn Hågen Krogh, Alexej Poltoranin og Didrik Tønseth er på skuddhold av mosbyggen.

Nå frykter Northug at han havner utenfor pallen.

– Ustjugov er i god form. Og han er en god klatrer også. Jeg bør vel gå fra ham på lørdag, og det tror jeg blir vanskelig, sier han.

– Martin vinner dette
For hvem som vinner er han ikke i tvil om.

– Martin vinner dette. Finn, Didrik og jeg kjemper om pallplass. Det er der krigen er nå, sier han.

Vinnerskallen Northug er ikke kjent for å være defensiv, men 30-åringen har vært spak så langt i Touren. Allerede på dag to satte Johnsrud Sundby konkurrentene på plass. Northug innrømmer at det ikke er like motiverende å kjempe om 2. plass.

– Hvis toppformen ikke er på plass nå, når er den det?

– I Lahti, sier Northug.

Mesterskapsløper
Han bryr seg lite om at 2. plass gir vesentlig mer penger i kassen enn en 5. plass.

– Det tenker jeg ikke på, sier han.

Northug var i kjempeslag under Falun-VM i 2015, men i verdenscupen er det nå ett år siden Northug gikk til topps. TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror Northug har begynt å tenke på det som skal skje neste år. Da er det VM i Lahti.

– Nå er Petter i Finland, sier Hjelmeset.

NRK-kommentator Torgeir Bjørn mener det virker som Northug ikke er i 100 prosent form fysisk og motivasjonsmessig.

– Før sesongen trodde jeg at Tour de Ski var en like stor motivasjonsfaktor som VM eller OL i og med at Northug ikke har vunnet Tour de Ski tidligere. Det trodde jeg også da Touren startet. Jeg trodde han skulle ha en formstigning utover i Touren. Da Sundby hadde en dårlig dag i Oberstdorf trodde jeg Northug skulle slå til. Jeg hadde forventet at en Northug i toppform hadde utnyttet den dagen til å komme seg ajour med Sundby. Det virker som han ikke er i 100 prosent form, verken fysisk eller motivasjonsmessig, sier Bjørn, og legger til:

– Det kan tyde på at det å mobilisere til så mange mesterskap som han har klart, og særlig til Oslo og Falun, koster så mye at han ikke orker å gjøre det hver eneste sesong. Men et VM i Lahti kommer til å trigge Northug igjen, sier Bjørn.