Her gikk flyet i bakken – F16-pilot fant restene

TROMSØ/BODØ/OSLO (TV 2): Filmen er tatt opp av F-16-piloten som fant det savnede postflyet natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bombardier CRJ200-flyet fra selskapet West Atlantic var underveis fra Oslo til Tromsø med post da det sendte ut nødsignal rundt klokken 00.30 natt til fredag. Norsk og svensk redningstjeneste satte umiddelbart i gang en redningsaksjon.

Klokken 03.10 ble krasjstedet lokalisert av et norsk F-16 jagerfly som deltok i søket. Filmen øverst i artikkelen er tatt opp av F-16-piloten.

Ifølge den svenske Sjø- og flyredningstjenesten stupte flyet mot bakken med en fart på 9000 fot per minutt. Det er svært uvanlig og tyder på at noe alvorlig skjedde med flyet.

GIKK RETT I BAKKEN: Flyet styrtet svært raskt, forteller Sjø- og flyredningstjenesten i Sverige. FOTO: SVT / SVT
GIKK RETT I BAKKEN: Flyet styrtet svært raskt, forteller Sjø- og flyredningstjenesten i Sverige. FOTO: SVT / SVT

Mistet kontrollen

Tidligere Widerøe-pilot Ola Giæver mener noe må ha skjedd da flyet skulle starte nedstigningen til Tromsø.

– Det har skjedd en øyeblikkelig loss of control ved start av nedstigning, kan det se ut som, sier Giæver til TV 2.

Hendelsen om bord må ha vært eksplosjonsartet for at flygerne skulle miste kontrollen så totalt. Om maskinen bare fikk motorproblemer, ville det kunne gli langt og forsøke en nødlanding.

Skal ikke skje

På en pressekonferanse fredag formiddag sa West Atlantic-sjef Gustaf Thureborn at dette er den første ulykken i selskapets historie.

– Det som ikke skal skje har de facto hendt, sa Thureborn.

Flyet var på oppdrag for Posten Norge og hadde fire tonn A-post og pakker om bord. Posten skulle til Troms, Finnmark og Svalbard.

Preget av hendelsen

West Atlantic flyr rutinemessig for Posten. Fredagens flyvning til Svalbard ble kansellert fordi pilotene kjenner hverandre godt i et relativt lite miljø.

– Våre tanker og mine tanker går først og fremst til pilotene, deres pårørende og deres kolleger for denne tragiske ulykken. Vi har satt ned krisestab og vi bistår West Atlantic, sa Dag Mejdell, konsernsjef i Posten Norge til TV 2 fredag morgen.

Foto: Luftforsvaret, Bodø