LEDER TOUR DE SKI: Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) leder fremdeles Tour de Ski, men kunne ikke gjøre noe som helst med Jessica Diggins på fredagens 5-kilometer i Toblach. Amerikaneren vant 0,9 sekund foran Heidi Weng.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER TOUR DE SKI: Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) leder fremdeles Tour de Ski, men kunne ikke gjøre noe som helst med Jessica Diggins på fredagens 5-kilometer i Toblach. Amerikaneren vant 0,9 sekund foran Heidi Weng.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Østberg økte ledelsen til Johaug da det ble amerikansk seier

Heidi Weng var bare 0,9 sekunder unna seieren i Toblach.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Toblach (TV 2): Ingvild Flugstad Østberg økte ledelsen i Tour de Ski sammenlagt etter å ha havnet foran Therese Johaug på dagens 5-kilometer.

– Har los på henne
Men ingen av de maktet å matche løpet til Jessica Diggins. Den amerikanske 24-åringen tok sin aller første verdenscupseier foran et kobbel av norske løpere der Flugstad Østberg ble nummer to og Johaug fem.

Før de to siste rennene i Tour de Ski er avstanden ned til Johaug 25,3 sekunder for Flugstad Østberg.

– Jeg har los på henne, men det er bonussekunder som skal deles ut underveis og i mål i morgen. Jeg vil ikke at hun skal få noe mer, sier Johaug til TV 2.

Lørdag er det 10 kilometer fellesstart for kvinnene før alpinbakken venter søndag.

– Jeg vil ikke at hun skal ha mer enn halvminuttet på meg. Ingvild er i form. Jeg må ha en god dag jeg også dersom jeg skal klare å yte mitt beste opp bakken. Plutselig har jeg en dårlig dag. Da er det ikke sikkert jeg klarer å ta henne igjen, sier Johaug.

Men selv om Johaug tar Flugstad Østbergs vinnermuligheter på alvor, nekter Tour de Ski-lederen å gjøre det samme.

– Jeg er ganske trygg på at det ikke er mulig å vinne. Det er morsomt at jeg kan være med på å gjøre det spennende. Nå er det en veldig god dag for Therese i morgen, og spesielt søndagen er bra for henne, sier Flugstad Østberg til TV 2.

Lagvenninne Heidi Weng mener også at Flugstad Østberg må ha et solid forsprang før klatringen opp til toppen av alpinbakken. 

– For å være ærlig tror jeg Ingvild må ha minuttet på Johaug før bakken. Å slå Johaug opp bakken er ikke bare, bare. Hun går styggfort. Vi har ikke hatt sjanse på henne i motbakker i sommer, sier Weng til TV 2.

Flugstad Østberg har lite tro på at hun kan matche Johaug i Alpe Cermis.

– Har du sett meg gå opp slalåmbakker før, eller? Det har ikke gått så veldig fort!

Weng uhyre nær seier
Nærmest Diggins på 5-kilometeren var Weng. Ytre Enebak-løperen gikk inn til andreplass fattige ni tideler bak Diggins. Dermed må 24-åringen, som ligger på tredjeplass sammenlagt, fortsette å vente på sin første verdenscupseier.

– Det var hardt i dag. Jeg tror aldri jeg har stått på så mye noen gang. I dag ville jeg virkelig vise at jeg kan gå fort på ski. Det var nære på, som det pleier å være, sier Weng til TV 2.

Halvannet sekund bak Diggins tok Flugstad Østberg tredjeplassen. Ragnhild Haga ble nummer fire, mens Johaug noe overraskende bare ble fjerde beste norske løper med sin femteplassen 9,6 sekunder bak Diggins.