Ikke all spylevæske tåler hard kulde, i verste fall kan dette få kostbare konsekvenser.
Ikke all spylevæske tåler hard kulde, i verste fall kan dette få kostbare konsekvenser.

Dette tallet er det lurt å sjekke nå

Sprengkulda kan ødelegge mye.

De siste dagene har vært hektiske hos alle som driver med bilberging her i Norge. Kulde over store deler av landet har vært en påkjenning for mange biler, der startvansker er det største problemet. Flatt batteri er hovedårsaken her.

Men som bileier er det ikke bare batteriet du bør passe på. Kulde gir også andre utfordringer, blant dem er spylevæsken. For det er slett ikke likegyldig hva du fyller på denne tanken nå.

Sjekk temperaturen

– Nei, her finnes det en rekke forskjellige produkter på markedet, og de har ikke like egenskaper. Det viktigste er å sjekke hva slags temperaturer spylevæsken er ment å skulle tåle. "Frostfri ned til 15 minus" betyr at den skal tåle minst 15 minus før den begynner å fryse. Er det kaldere enn dette, bør man bruke en mer konsentrert spylevæske, forteller Brooms bilekspert Benny Christensen som blant annet har mange år som bilmekaniker bak seg.

Dermed har han også førstehånds kjennskap til hva som kan skje hvis spylevæsken fryser:

– Hjelp, spylevæsken havnet i feil beholder ...

Mange tusenlapper

– Ja, det er slett ikke morsomt. Det som skjer når det blir kaldt nok, er at spylevæsken blir som en slush-lignende masse. Så fryser den. Etter en tid kan beholderen være som en hard klump. Jeg har vært borti tilfeller der tanken har sprukket, og også vindusspylemotoren har gått fløyten. Jeg mistenker dette for å skyldes at man har brukt spylevæske med for lavt frysepunkt, eller endog vann, på tanken, sier Benny.

– Da snakker vi fort mange tusenlapper! Bare å skifte tanken kan være en forholdsvis stor jobb. Den sitter ofte kronglete til bak innerskjermene, noe som medfører mye demontering og så montering, da går timene fort. Selve tanken er også i mange tilfeller kostbar da dette er "skreddersøm" til hver enkelt bilmodell.

Dette er bilene som stopper mest – og minst

Konsentrert væske

Benny understreker at problemet særlig kan oppstå hvis man for eksempel reiser til fjells i sterk kulde, og lar bilen stå i flere dager. Da mister bilen all varme og kuldegradene kan virkelig feste grepet.

– Jeg anbefaler derfor at man har et bevisst forhold til dette i perioder med streng kulde. Sjekk hvilken spylevæske du bruker, og kjøp gjerne en flaske med konsentrert spylevæske, det finner du på de fleste bensinstasjoner. Så er det bare å etterfylle litt med den. Vi snakker småpenger her og en veldig billig forsikring mot som kan bli både dyrt og kjedelig, avslutter bileksperten.

Slik kan du spare mye på spylevæsken

Nei, det er ikke likegyldig hva du fyller på her i vinterhalvåret.
Nei, det er ikke likegyldig hva du fyller på her i vinterhalvåret.

Bilen sier bare "klikk klikk..." – hva gjør du da?