Frelsesarmeen: – Nå er det farlig å bo ute

Major Knut Haugsvær i Frelsesarmeen patruljerte i natt Oslos gater for å forsikre seg om at ingen frøs ihjel.

Gradestokken viser temperaturer langt under null over hele landet, og minusgradene gjør det mye tøffere for de som tilbringer natta utendørs. 

– Nå er det farlig å bo ute, forteller Major Knut Haugsvær i Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen er en av flere organisasjoner som jobber for å hjelpe hjemløse når kulda biter fra seg. Haugsvær tilbragte natta på patrulje i Oslos gater for å sørge for at ingen led i kulda.

– Det viktigste for oss er å vite hvordan folk har det. Å være til stede, snakke med dem, gi dem noe varmt å drikke og spørre dem hva vi eventuelt kan hjelpe dem med, forklarer Haugsvær.

Akutt kuldehjelp

Frelsesarmeen har også andre tilbud i tillegg til nattpatruljen.

OPPSØKENDE ARBEID: I løpet av nattens patrulje fant Frelsesarmeen kun én person som sov ute. Foto: Frelsesarmeen
OPPSØKENDE ARBEID: I løpet av nattens patrulje fant Frelsesarmeen kun én person som sov ute. Foto: Frelsesarmeen

– Når det er så kaldt som nå, har vi opprettet akuttherberge i samarbeid med Oslo kommune hvor folk kan få en god natts søvn innendørs. Det er kjempeviktig, så ingen dør av kulda, forteller Haugsvær.

Natt til i går var det omlag 60 stykker der, mens det i natt kun var halvparten. Herberget er nå åpent i ubestemt tid, alt etter hvor lenge kulda varer.

En takknemlig jobb

Haugsvær setter veldig stor pris på nattevaktene sine, både fordi det er givende å hjelpe, og fordi de menneskene de møter viser en enorm takknemlighet.

– Det er veldig fint å jobbe på natta. Folk er svært hyggelige og takknemlige for at vi ser dem og hører på dem.

Slik kan du hjelpe

Det er mange som ønsker å hjelpe de hjemløse, og her har Knut Haugsvær noen konkrete råd for hvordan du kan bidra.

– Mange tenker «Jeg burde tatt ham med hjem til meg». Dette kan fort bli alt for tøft å gjøre som en enkeltperson. Støtt heller de ulike organisasjonene, meld deg som frivillig, doner klær eller gi pengegaver, oppfordrer Knut.