VOKTER PLASSEN: To politibetjenter patruljerer foran Hauptbanhof i Köln 6. januar etter masseovergrepene på plassen. Foto: AFP
VOKTER PLASSEN: To politibetjenter patruljerer foran Hauptbanhof i Köln 6. januar etter masseovergrepene på plassen. Foto: AFP

Nye skrekkdetaljer om masseovergrepene:

Kvinner fikk trusene revet av på gaten

Krisestemning etter at 90 kvinner har anmeldt seksuelle overgrep på nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Politisjefen i den tyske byen Köln trekker seg etter voldshendelsene i byen på nyttårsaften, melder det tyske nyhetsbyrået DPA

ETTER OVERGREPENE: Kölns politisjef Wolfgang Albers forteller at kvinnene hevdet at mennene bak overgrepene var av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse. Foto: AP
ETTER OVERGREPENE: Kölns politisjef Wolfgang Albers forteller at kvinnene hevdet at mennene bak overgrepene var av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse. Foto: AP

Politiet i Köln har mottatt over 90 anmeldelser fra kvinner som forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep, vold og tyveri i Köln nyttårsaften.

En anonym politibetjent avslører når overfor Express detaljer fra det som skjedde da rundt 15 av det som skal ha vært rundt 1000 menn ble arrestert.

Tidligere har Kölns politisjef Wolfgang Albers fortalt at kvinnene hevdet at mennene var av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse.

Politibetjenten hevder overfor Express at alle disse mennene er asylsøkere i Tyskland.

– Alle de anholdte har oppholdt seg i Tyskland i få dager eller uker. 14 var fra Syria og én var fra Afghanistan, hevder han overfor den tyske avisa.

KAOS: Slik så det ut utenfor togstasjonen i Köln nyttårsaften. Foto: AP
KAOS: Slik så det ut utenfor togstasjonen i Köln nyttårsaften. Foto: AP

Opererer med forskjellige tall

NTB skriver at det tyske innenriksdepartementet opererer med andre tall. De opplyser at 31 personer ble avhørt i forbindelse med hendelsene, og at 18 av dem er asylsøkere.

Politiets talsperson Tobias Plate opplyste til pressen fredag at føderalt politi har identifisert 31 personer som hadde en rolle i volden, hvorav 18 av dem var i en prosess med å søke asyl.

Plate opplyser at flesteparten av de 32 kriminelle handlingene som er dokumentert av føderalt politi, er knyttet til tyverier og kroppsskade.

Blant de 31 personene som er avhørt, var ni av dem fra Algerie, åtte fra Marokko, fem fra Iran og fire fra Syria. To tyske statsborgere, en iraker, en serber og en amerikansk statsborger er også blant dem som antas å ha begått forbrytelser i byen nyttårsaften.

STØTTE: «Man slår ikke kvinner – selv ikke med blomster» står på lappen som er lagt på trappen ved katedralen i Köln, som ligger like ved togstasjonen. Foto: AP
STØTTE: «Man slår ikke kvinner – selv ikke med blomster» står på lappen som er lagt på trappen ved katedralen i Köln, som ligger like ved togstasjonen. Foto: AP

Varsler deportering

Tysklands justisminister Heiko Maas varsler nå ifølge Sky News at asylsøkere som blir dømt for seksuelle overgrep risikerer å bli deportert. 

– Deportering vil absolutt være tenkelig, sier han til tyske Funke.

Og:

– Retten vil avgjøre straffeutmålingen, men den straffen er i prinsippet absolutt mulig for seksuelle overgrep. 

Innenriksminister Thomas de Maizière varsler en gjennomgang av utsendelseslovene. Han sier at asylsøkere som begår alvorlig kriminalitet, kan regne med å bli utvist.

Trusene revet av

En annen politibetjent har tidligere fortalt Express hvordan de forulempede kvinnene kom stormende mot politiet for å få hjelp.

– Flere hadde fått trusene revet av. Det var voldsomt, og en sjokkerende opplevelse, sa han.

Og:

– Vi har pratet med flyktningledsagere, førstehjelpsmannskap og akuttleger, som alle bekrefter at det til dels var snakk om asylsøkere, sier han.

Vil granske politisjefen

Politibetjentene undersøker nå via sin fagforening mulighetene for å få klarlagt omstendighetene rundt masseovergrepene nærmere, samt for å granske politisjefens rolle i hendelsen.

Etter dramatikken har det blitt rettet enorm kritikk mot politiets arbeid, og da spesielt håndteringen av kaoset.

Den anonyme politibetjenten som har pratet med Express forteller at politifolk fortvilet og uten hell forsøkte å tilkalle forsterkninger.

Knivstikking, hodetramping og overgrep

Dette bekreftes av dørvakten Ivan Jurcevic på Hotel Excelsior, som er vendt ut mot plassen.

Han var på jobb nyttårsaften, og forteller at bråket startet rundt klokken 21, og at en person ble knivstukket på plassen.

– Så kom politiet og en ambulanse, og så eskalerte det hele, sier han.

Den nærliggende domkirken ble beskutt med fyrverkeri, og de oppmøtte politibetjentene ble også mål for fyrverkeriet.

– Politifolkene sa til meg at de aldri hadde opplevd noe lignende. Det ble sammenlignet med en borgerkrig, sier Jurcevic.

«F**k the police»

Dørvakten forteller at flere kvinner henvendte seg til ham og spurte om de kunne stå ved siden av ham for å unngå de pågående mennene.

– Flere av kvinnene ble forfulgt av nærgående menn, som også begynte å puste meg i nakken. Men så dyttet jeg dem unna, sier han.

Han forteller at han ble vitne til at en mann ble slått ned og trampet på hodet, og at han så politiet pågripe flere personer.

Da det ikke kom politibiler som kunne ta dem med seg, ga politiet opp og løslot dem.

– Så begynte de å rope «fuck the police» og spytte på en politibil, sier han. 

Frykter for karnevalet

Nå frykter byens innbyggere for det kommende karnevalet i byen, som finner sted i begynnelsen av februar.

– Det kommer til å eskalere. Til karnevalet kommer det til å eksplodere, sier han.

Kvinner viser avsky

Tirsdag kveld samlet demonstranter seg i Køln for i vise sin avsky mot de seksuelle overgrepene som skjedde nyttårsaften.

– Det var mange overgrep i Køln på nyttårsaften, men det er ikke så uvanlig. Jeg er en ung kvinne som ofte går ut på byen, og trakasseringen og overgrepene skjer hele tiden. Det er viktig at vi kvinner holder sammen, uavhengig av om man er asylsøker eller har bodd her i årevis, sa en av demonstrantene til nyhetsbyrået AP.

Lignende angrep i Helsinki og Kalmar

NTB skriver at i svenske Kalmar opplyser politiet at de nå etterforsker åtte anmeldelser om seksuell trakassering etter nyttårsaften. Ofrene var 14 unge kvinner mellom 16 og 20 år.

To asylsøkere, som er født i henholdsvis 1983 og 1996, etterforskes for seksuell trakassering. Politiets talsmann Johan Bruun sier at de benekter anklagene.

AFP meldte torsdag at det finske politiet kan berette om lignende hendelser i Helsinki. 

Til nyhetsbyrået sier politisjef Ilkka Koskimaki at de har mottatt rapporter om «uvanlig mange» tilfeller av seksuell trakassering på nyttårsaften.

De var på forhånd tipset om at asylsøkere planla å sextrakassere kvinner, og Koskimaki forteller at de derfor var godt forberedt.

– Dette er et helt nytt fenomen i Helsinki, sier han AFP.

Minst tre episoder fant sted ved sentralstasjonen i Helsinki, hvor rundt 1000 asylsøkere, som hovedsaklig er fra Irak, var samlet. Tre av dem ble pågrepet på stedet.