DØMT: Serieovergriperen ble dømt til tolv års forvaring. Saken gikk i Gjøvik Tinghus.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2
DØMT: Serieovergriperen ble dømt til tolv års forvaring. Saken gikk i Gjøvik Tinghus.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

43-åring dømt til tolv års forvaring for overgrep mot barn og dyr 

Mannen hadde 60.000 bilder og 2145 filmer av overgrep mot barn og dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 43 år gammel mann fra Oppland er i Gjøvik tingrett dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år for seksuelle overgrep mot en rekke jenter. 

43-åringen er også dømt for å være i besittelse av minst 60.000 bilder og 2145 bilder som viser overgrep mot barn og dyr eller som seksualiserer barn, samt to tilfeller av seksuell omgang med dyr.

På jobbreiser

Familiefaren pågrepet og siktet i oktober 2014. Han er tidligere ustraffet. 

Flere av overgrepene skjedde mens han var på jobbreiser på forskjellige steder på Østlandet. Ofrene har vært i alderen 0-18 år. 

Overgrepene fant sted i Oppland, Akershus og Oslo fra 2005 til 2014, men det finnes DNA-bevis som også nagler ham til blotterepisoder i 2004. Den saken er imidlertid foreldet. 

– Slike overgrep er ubegripelig. Vi har å gjøre med en som har lokket med seg ukjente barn, og utført fullbyrdet samleie og seksuelle handlinger med dem, har statsadvokat Marit Bakkevig tidligere uttalt til TV 2.

Dommen var i tråd med aktors påstand. 

Ifølge Aftenposten mener de to sakkyndige i saken, psykiatrispesialist Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken, mener det er høy fare for at 43-åringen vil utføre nye overgrep, og at det kan bli vanskelig å endre gjennom terapi.

–  Hans gjennomgående bagatellisering og benekting av forholdene kan reflektere personlighetstrekk som vanskelig lar seg endre, selv gjennom omfattende terapi, sa Lyngved da hun la frem de sakkyndiges rapport. 

Jakt over flere år 

Kripos startet jakten på serieovergriperen i 2011, men sto uten spor etter å ha DNA-testet over 1000 menn. Gjennombruddet kom etter et overgrep i Nittedal mai 2014. Det ble gjort DNA-funn på åstedet for ugjerningen, og etterforskningen ledet etterhvert politiet mot familiefaren.

Etter at han ble pågrepet, fant politiet et omfattende overgrepsmateriale i hans hjem.  Han var besittelse av minst 60.000 bilder og 2145 filmer med en total varighet på 278 timer.

Overgrepsmaterialet viser seksuell omgang mellom barn, seksuell omgang mellom barn og dyr, barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv og fremstillinger som seksualiserer barn. 

Den domfeltes kone har tidligere fortalt sin historie til TV 2. 

– Jeg tenker jo at jeg skulle ha oppdaget det tidligere, at jeg skulle ha klart å stoppe det. Men dette viser bare hvordan så og si hvem som helst kan gjøre slike ting, hvordan de klarer å skjule det og leve som normale mennesker.