Vil språkteste asylsøkere for å avsløre de som ikke er fra Syria

90 prosent av alle som søker asyl i Norge har ikke ID-papirer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dokumentaren «Norge til salgs» avslører TV 2s reporter Kadafi Zaman hvordan falske pass blir solgt åpenlyst på gater og torg i Istanbul. Mange kriminelle utnytter den store flyktningestrømmen som er på vei til Europa, og markedet er godt.

Siden Syria er i krig, er sjansen for å få flyktningstatus mye større dersom man kan bevise at man kommer fra Syria.

– Det syriske passet er gull verdt i disse dager. Det vi ser nå er at flere europeiske land stenger grensene for for eksempel folk fra Bangladesh, India og Pakistan. Derfor blir det ekstremt viktig å ha et syrisk pass, sier Zaman i et innslag på TV 2 Nyhetskanalen.

Falske pass

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) har sett dokumentaren til Zaman, og sier at den langt på vei bekrefter de opplysningene han har hatt tidligere.

– Vi vet det blir omsatt mange falske syriske pass i Tyrkia. Dette er litt av grunnen til at identitetsavklaring tar tid, sier han

Ifølge Kallmyr går en grundig identifisering foran fortgang i behandlingen.

– Mange har sagt at vi må gi raskere opphold, og prioritere de som kommer fra Syria. Men vi er nødt til å være sikre på at de som kommer hit, faktisk kommer fra Syria, sier Kallmyr.

Språktester

En av metodene han vil bruke for å kartlegge om asylsøkerne er fra Syria, er derfor en språk- og dialekttest.

– Alle kommer til å bli tatt inn til språktesting hvis det er tvil om identiteten deres, sier han.

I dokumentaren «Norge til salgs» ser vi blant annet en liten gruppe menn som forteller at de er fra Syria. Når Zaman konfronterer dem med at de snakker en annen dialekt, innrømmer de at de ikke er syrere likevel.

– En språktest vil kunne avsløre slike tilfeller, sier Kallmyr.

Mangler ID-papirer

Hele 90 prosent av alle som søker asyl i Norge mangler identifikasjonspapirer. I kombinasjon med at en del kommer med falske pass, utgjør dette en stor sikkerhetsmessig utfordring.

– Sikkerhetsrisikoen er definitivt til stede. Men det norske folk skal være klar over at de som får opphold i Norge, har vi sjekket identiteten på, sier Kallmyr.