Forbrukerrådet vil gi boligkjøperne angrerett

Boligkjøpere bør få 14 dagers angrerett, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbrukerrådet vil ha 14 dagers angrerett på boliger som blir markedsført uten tilstandsrapport. 

– Konfliktnivået innenfor bolighandel er høyt. Våre undersøkelser viser at én av fem sier at tilstanden er dårligere enn de trodde da de kjøpte boligen, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, til TV 2. 

Det var Aftenposten som først omtale saken torsdag. Forbrukerrådet begrunner forslaget med at boliger i pressområdene omsettes så raskt at kjøperen ikke har mulighet til å undersøke boligen godt nok. 

– Angreretten gjelder når det ikke foreligger en teknisk tilstandsrapport, for da har kjøperen mulighet til å lage en tilstandsrapport. Hvis det foreligger store feil og mangler, har man mulighet til å komme ut av salget, fortsetter hun.

– Kjøperen får en mulighet til å skaffe seg den kunnskapen. Det er helt klart at når selger og kjøper sitter med samme kunnskap, er det bare de alvorlig skjulte manglene som vil kunne ende i en potensiell tvist, legger Flesland til. 

– Interessant med angrerett

En tilstandsrapport er en grundig og detaljert beskrivelse av boligens status med hensyn til teknisk tilstand og vedlikehold. 

Forslaget om endringer i eiendomsmeglerloven er sendt ut på høring. Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, forteller at forholdet mellom kjøper og selger blir regulert av avhendingsloven.

– Å regulere dette i eiendomsmeglerloven er egentlig ganske meningsløst. Det hører rett og slett ikke hjemme der, sier han til TV 2.

Han synes imidlertid at angrerett for boligkjøpere er interessant. 

– Det er mange land som har dette, og det er verdt å gå inn i dybden for å vurdere. Men man ha huske at man har ulike typer boliger og ulike typer behov. En ganske ny toromsleilighet midt i et bygg har ikke det samme behovet for en teknisk rapport som en gammel enebolig, sier han. 

Dreyer argumenterer også med at det finnes steder i Norge hvor det ikke er takstpersonell tilgjengelig. 

– Det er først og fremst eneboliger som har behov for teknisk tilstandsrapport, og på landsbasis blir syv av ti solgt med teknisk tilstandsrapport. Vi har en vei å gå i Oslo og Akershus, men dette er stort sett standard i resten av landet, sier Dreyer.

– De tekniske tilstandsrapporten som vi mener må brukes, må være noe mer omfattende enn Dreier snakker om, som gjelder i dag, legger Flesland i Forbrukerrådet til. 

Se diskusjonen mellom Randi Flesland og Christian Vammervold Dreyer i toppen av denne saken.