PROFILERT BLOGGER: Camilla Pihl under et arrangement på Christania Teater i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PROFILERT BLOGGER: Camilla Pihl under et arrangement på Christania Teater i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Toppbloggeren slet med angst og panikkanfall

Camilla Pihl (35) forteller åpenhjertig på bloggen sin om det tøffe året som gikk.

Motebloggeren Camilla Pihl vekker oppsikt med et nytt innlegg på bloggen sin.

Etter en etterlengtet juleferie med kjæresten Peter Peters har hun ladet batteriene, skriver hun, og er klar for å fortelle lesere og venner om den tunge tiden.

Fikk plutselig panikkanfall

Pihl skriver om det som slo henne som lyn fra klar himmel en dag da hun var i butikken. Hjertet slo hardt og fort, hun fikk pustebesvær og ble svimmel.

«Jeg skjønte ikke hva som skjedde, etter noen minutter gikk det over. Jeg trodde det kanske var noe jeg hadde spist, men dagen etter skjedde det igjen, og i dagene og ukene som fulgte skjedde det igjen og igjen og igjen.», skriver hun.

Angsten og panikken kom krypende innover Camilla, som i året som gikk vant Costume Awards, ble avbildet på forsiden av flere magasiner, ga ut sin egen smykkekolleksjon og skolinje og reiste verden rundt.

Vanlig psykisk lidelse

I en oppsummering av året 2015 på Pihls blogg, er det vanskelig å se at hun har slitt. Det kan være vanskelig å se at mennesker sliter psykisk, og det kom som en overraskelse for Camilla at dette skulle ramme henne selv.

«Panikkanfall? Angst? Aldri hadde jeg trodd at det skulle ramme meg, men det gjorde det! Hva det var som fikk meg, en oppegående sterk person til å plutselig bli så engstelig og redd.», fortsetter hun på bloggen.

– Angst er den vanligste psykiske lidelsen blant mennesker i alle aldersgrupper. Angst er en redsel for noe man egentlig ikke trenger å frykte, sier psykologspesialt Belinda Ekornås ved RVTS Øst til TV 2.

Mistet kontrollen over kroppen

Ekornås tror det kan ha en sammenheng med tiden vi lever i at flere unge opplever angst og panikk. Man skal prestere både på jobb, skole og privat. Dessuten er det mye fokus på å være vellykket på sosiale medier.

«Jeg mistet plutselig fullstendig kontroll over min egen kropp og sinn. Jeg kunne sitte hjemme og kjenne at denne ekle uroen kom krypende. Det å være ute blant mange mennesker klarte jeg ikke, da begynte hjertet å hamre i brystet igjen.»

– Mange unge bekymrer seg for å ikke være bra nok, og det er logisk at folk blir engstelige, sier Ekornås.

– Er det mer vanlig at kjente personer blir utsatt?

– Kjendiser blir sett og målt. Det kan øke følelsen av press, spesielt gjennom sosiale medier hvor det kan komme mange negative kommentarer. Man får direkte kritikk, om man er for eksempel forfatter eller skuespiller. Det å hele tiden være i søkelyset kan gjøre at en blir mer bevisst på om man lykkes eller ikke, fortsetter Ekornås.

Bruker meditasjon som terapi

Pihl skriver på bloggen sin at hun heldigvis har kommet seg gjennom angsten og panikken. Hun har fått hjelp, og har selv jobbet hardt for å finne tilbake til seg selv. 

– Hva bør man gjøre om man sliter med angst?

– Snakk med fastlegen og søk hjelp. Du kan få hjelp til å jobbe med angsttankene, unngåelsesatferden og kroppslige reaksjoner. Ofte kan det å lære seg å stanse bekymringstanker ved å være tilstede her og nå, å forstå angsten, samt å oppleve mestring hjelpe. Pust regulerer følelser enten det er glede, sinne eller redsel i kroppen. Man må jobbe med å lære seg å senke skuldrene og puste med magen, sier Belinda Ekornås

TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Camilla angående blogginnlegget, men har ikke lyktes å komme i kontakt med henne.