Kneskål-skaden verre enn fryktet for Silje Norendal

Silje Norendal (22) gikk ned fem kilo etter skaden og sliter med å gå ned trapper. Nå er hun usikker på om hun vil klare å være på sitt aller beste til X Games i Aspen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Silje Norendal slo det venstre kneet og måtte sy da hun forberedte seg til Dew Tour i Colorado i starten av desember.

Siden da har hun ikke fått stått på snowboard. Nå er det bare 20 dager til sesongens store mål – X Games i Aspen – og bare to uker til Laax Open i Sveits. Begge konkurransene sendes på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

Hun skulle vært tilbake på brett nå, men onsdag fikk 22-åringen beskjed om at snøtreningen må vente.

– Det viste seg at det var noe mer enn bare et kutt. Kneskålen har fått en liten sprekk, samt at kuttet er gått gjennom noen vevlag. Det tar vanligvis seks til åtte uker å lege, sier hun til TV 2.

Kan ikke gå normalt ned trapper

Når X Games i Aspen starter, er det sju uker siden hun skadet seg. Det er langt fra godt nytt Kongsberg-jenten.

– Jeg skal reise til Laax i Sveits neste fredag og begynne treningen til den konkurransen like etterpå. Det blir veldig spennende å se. Jeg har jo ikke fått trent på snø siden skaden, sier Norendal.

Per nå er kneet hennes slik at hun ikke kan gå ned trapper normalt. Det er ikke praktisk for en som bor i femte etasje i en bygning uten heis.

– Jeg må hoppe meg nedover på én fot. Naboene har nok hørt meg, spøker hun.

Norendal driver nå opptrening ved Olympiatoppen. Hun er usikker på hvordan formen hennes vil være når hun skal gå rett i konkurranse etter så mange uker uten å kunne trene på brettet.

Silje Norendals kne like etter hun skadet seg. FOTO: SNOWBOARDFORBUNDET / TV 2
Silje Norendals kne like etter hun skadet seg. FOTO: SNOWBOARDFORBUNDET / TV 2

– Jeg gikk ned fem kilo på to uker etter jeg skadet meg. Det er ganske mye for lille meg. Jeg har fått kiloene tilbake, men om det er muskler vet jeg ikke. Jeg har trent godt i sommer og høst og følte jeg var bedre trent enn noensinne. Man trenger styrke i denne idretten. Men musklene forsvinner fort når man bare sitter på rumpen, sier hun.

Forberedt på smerter

I snowboard er det et rotterace mellom konkurrentene om å lære seg nye triks, som vil gi dem fordeler i konkurranse. Norendal deltar i slopestyle der hun må linke sammen seks-sju triks i et såkalt run.

– Jeg har jobbet med et run og det er et triks jeg skulle ha lært meg, men jeg vet ikke nå om jeg vil klare det i konkurranse. Runnet jeg hadde i forrige sesong blir da sikkerhetsrunnet mitt, men det er ikke godt nok til å vinne i år, slår hun fast.

Dermed blir det mye mental jobbing for 22-åringen, som er forberedt på at det kan bli mye smerter når konkurransene starter igjen.

– Jeg må bare fokusere på meg selv og det jeg kan klare. Det kan være en fordel for meg, da slipper jeg å tenke på så mye annet. Men jeg regner med det blir vondt og nok en del tårer. Forhåpentligvis er ikke løypen i Laax for crazy, slik at jeg kan begynne litt roligere. X Games er så hardt at der trenger jeg all den treningen jeg kan få for å bli klar.

TV 2s ekspert er optimist

TV 2s snowboardekspert Jonas Greve er optimist med tanke på Norendals sjanser i Laax og X Games – til tross for skadeavbrekket.

– Jeg vet hun har trent godt i sommer og har grunnlaget inne. Det vil hun få hun betalt for nå, sier Greve.

X Games Oslo: Her finner du all informasjon

– Det kan være mentalt utfordrende å vite at konkurrentene har kjørt på snø, mens hun har vært skadet. Silje har jo slitt med det mentale i konkurranser tidligere, men jeg tror hun bare må «gønne på». Hun har jo tross alt vunnet X Games i Aspen to år på rad.

Han tror det er positivt at hun får kjørt Laax Open før X Games og på den måten får en konkurransegjennomkjøring.

Landslagssjef Thomas Harstad sier til TV 2 at det naturligvis ikke er optimalt med et slikt skadeavbrekk like før viktige konkurranser.

– Men det meste sitter bra hos henne fra før. Hun kjørte bra før jul. Om hun lander sitt beste run, henger hun med i kampen om seier i konkurranser. Men selvfølgelig skulle hun hatt tryggheten og grunnlaget man får av å trene på snø, sier Harstad.