PÅ TUR: Den norske kontingenten på vei til Exeter med fire av
supporterklubbens juniorer: Markus Rikter, Sebastian Sandnes, Magnus Vold Rygge
og Anders Granaas Vold. FOTO: Neil
le Milliere, supporter of the year i England 2013, Exeter-supporter.
PÅ TUR: Den norske kontingenten på vei til Exeter med fire av supporterklubbens juniorer: Markus Rikter, Sebastian Sandnes, Magnus Vold Rygge og Anders Granaas Vold. FOTO: Neil le Milliere, supporter of the year i England 2013, Exeter-supporter.

Liverpools skadeproblemer gir Exeters trofaste norske fans tro på cupsjokk

– Noen av oss har tatt med fotballsko fordi vi regner med at Klopp må hente spillere fra tribunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Exeter-Liverpool (20.55) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Liverpools norske supporterklubb er med sine i overkant av 40.000 registrerte medlemmer en av Norges to desidert største.

Når storklubben fredag kveld møter Exeter fra League Two i FA-cupen er det et fotballreelt tilfelle av David mot Goliat.

Det eksemplifiseres også av størrelsen på Exeters norske supporterklubb. Den teller rett i overkant av 20 medlemmer. Men ingen skal ta fra League Two-klubbens norske fans at de er dedikerte. 

Største kampen på elleve år

På kveldens kamp på hjemmebanen St. James' Park ventes tilnærmet 100 prosent oppmøte av den norske supporterklubben. 21 stykker fra supporterklubben, pluss et par barn, er reist over og klar for kamp.

De har møtte opp med engelske trofeller på pub i London, og tar sammen turen til Exeter for storkampen. Liverpools skadeproblemer gir grunn til optimisme.

– Det er en veldig optimisme. Vi har veldig tro på at vi kan slå u- og b-laget til Liverpool, sier Exeter-supporter Marius Vik på telefon mens de i overkant av 20 nordmennene er på vei til Sør-England.

– Det er til og med et par som har tatt med fotballsko for de regner med at Klopp må se til tribunen for å kunne stille lag etterhvert.

Og en seier vil være stort for League Two-klubben.

– Det blir en fantastisk ramme rundt kampen. En liten klubb som dette får sjelden muligheten til å spise kirsebær med de største, sier Vik.

– Dette er den største kampen for Exeter på elleve år, sier formann i Exeter City Supporter Club of Norway, Kristoffer Sandnes, til TV 2.

Det var sist gang klubben fra Sør-England tok seg til 3. runde i FA-cupen. Den gang var det Liverpools erkerival Manchester United som var motstanderen for laget som den gang lå i Conference utenfor det nasjonale ligasystemet.

Nå forventes det fullt hus, 7800 tilskuere, på St. James' Park igjen.

– Ingenting å tape

Og optimismen er der. Mot Manchester United sist sikret de seg omkamp da de maktet 0-0 på mektige Old Trafford. Nå tror de tilreisende nordmennene på at de skal få se en ny sensasjon fra «The Grecians», til tross for fire tap på rad og en skuffende 16.plass i League Two.

– Exeter har ingenting å tape mot Liverpool, så vi gleder oss, sier Sandnes.

– Men jeg tror faktisk på en jevn kamp. Jeg håper det. Et av lagene kan godt komme til å vinne med ett mål, men for vår del holder det med uavgjort.

– Formen vår er elendig, men cupen har likevel alltid vist at sjokk skjer. Vi har vel spart oss til denne kampen, sier supporterkompis Marius Vik.

Et uavgjort resultat og omkamp på Anfield vil gi klingende mynt i klubbkassen, ettersom billettinntekter fra FA-cupkamper deles etter en viss nøkkel.

Sandnes nevner flere faktorer som kan telle til Exeters favør. Liverpool er skadeplaget og i tillegg kan været komme til å spille inn.

– Exeter har bøttevis med skader også, men det har vært veldig regnfylt i England i det siste. Det kan fort bli tunge forhold. Kanskje vi kan håpe på en skikkelig slitekamp og 0-0, sier Sandnes.

Tett på klubben

Supporterklubben oppstod som en konsekvens av et hyggelig møte med engelske Exeter-supportere påfølgende landskampen Norge-England i 1993. Norge vant 2-0, men stemningen var god.

Å holde med en liten klubb, med mye mindre forhold enn for eksempel i Liverpool, gir en nærhet til klubb og spillere som fans av Premier League-lag bare kan drømme om.

– Vi blir tatt veldig godt imot i England. Vi har veldig god kontakt med supportere og kjenner også ledere og spillere. Norgesvennen Steve Perryman har en ledende rolle i klubben, og for tre-fire år siden var de på preseason i Bergen, forklarer den norske supporterlederen.

Klubben er eid av supportere, noe som også gjør at fansens følelser for klubben blir enda sterkere.

– At vi i tillegg har et spillende lag, med en oppegående manager, ligaens nest lengstsittende, gjør gleden med å følge Exeter større. Fansen eier klubben, og alle gleder seg. I kveld blir det stinn brakke, og historien vil vise om dette blir like stort som da vi Exeter møtte Brasil i 1914, sier Marius Vik.