TIDLIGERE LAGKAMERATER: Luis Miguel Ramis, nå Real Madrid Castilla-trener, og Sigurd Rushfeldt. FOTO: CC/AP
TIDLIGERE LAGKAMERATER: Luis Miguel Ramis, nå Real Madrid Castilla-trener, og Sigurd Rushfeldt. FOTO: CC/AP

Rushfeldt spilte med Ødegaards nye Castilla-sjef: – En tøffing

Sigurd Rushfeldt og Luis Miguel Ramis med ti kamper sammen for Racing Santander.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påfølgende at Rafa Benitez fikk sparken denne uken ble Zinedine Zidane forfremmet fra trener fra Real Madrids b-lag Castilla til ansvarlig for a-laget.

Samtidig ble ungdomstrener Luis Miguel Ramis (45) forfremmet til trener for Real Madrid Castilla.

Dermed vil Ramis være mannen som i all hovedsak har ansvar for Martin Ødegaard i kampsituasjon. Ødegaard trener med a-laget, men har til nå spilt kampene sine for Real Madrid Castilla.

Det gjør han også på søndag når Ramis tar ansvar for sin første Castilla-kamp.

Ti kamper med Rushfeldt

Den nye Castilla-treneren var selv en brukar fotballspiller med 24 kamper og én scoring for Real Madrid på starten av 1990-tallet. Den aktive karrieren tok ham også innom Tenerife, Deportivo, og Sevilla.

Og et lite låneopphold i Racing Santander våren 2001. Der var han lagkamerat med norske Sigurd Rushfeldt. 

Til tross for det korte oppholdet, og at de ikke ble veldig nære venner, husker Rushfeldt ham godt.

– Han var en rolig kar. Det var ikke noe tull med ham, så jeg hadde et godt inntrykk av ham, sier Rushfeldt til TV 2.

Den 190 centimeter høye Ramis var en stor og kompromissløs midtstopper. Han og Rushfeldt møttes ofte til dueller på treningsfeltet.

– Han var en tøffing på banen, slår Rushfeldt fast.

– Det er i alle fall en veldig forskjell på spillertype fra det Martin Ødegaard er. Luis var en duellspiller og en stoppertype.

– Har det en betydning, tror du?

– Ikke nødvendigvis. Jeg kjenner ham ikke som trener. Det kan godt være det ikke betyr noe som helst. Kanskje det til og med bare er positivt med ulike perspektiv.

– God standing i Real Madrid

UTVIKLING: Martin Ødegaard på landslagstrening.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UTVIKLING: Martin Ødegaard på landslagstrening. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Etter at Ramis la skoene på hyllen i 2006 har han jobbet seg sakte, men sikkert oppover som trener. 

Real Madrid Castilla er det foreløpige høydepunktet i trenerkarrieren for mannen som kom opp gjennom Gimnastics ungdomsavdeling.

At han får opprykket tyder på at han har en høy stjerne i Real Madrid.

– Jeg vet at han har en god standing i Real Madrid, og at de ser på ham som en potensielt meget god trener i årene som kommer, sier La Liga-kjenner Petter Veland til TV 2.

– Det er til tross for at resultatene til Real Madrids juniorlag ikke har vært spesielt bra. Men Real Madrid er en utviklingsklubb. De setter spillerutvikling foran resultater i så ung alder, i kontrast til noen av de andre klubbene de konkurrerer med.

– Hva bringer han til Castilla og Ødegaard?

– Han kommer ikke inn med en egenskapt suksessformel som kan ta Castilla til nye høyder, men mine kontakter sier at Ramis liker Martin Ødegaard, spilleren han er og talentet hans.

– Positivt med Zidane

Zinedine Zidane var mer en lik spillertype til det Ødegaard er. Slikt sett blir trenerskiftet en endring.

Samtidig blir Zidane dyttet oppover i systemet, og det er trolig få i Real Madrid som har sett mer av Ødegaard enn nettopp franskmannen. 

– Jeg tror det er en fordel. Så lenge det er Zidane som er trener tror jeg veien til førstelaget er kortere for Martin enn om det hadde kommet inn noen eksterne. Han vet hva som bor i ham, om han ønsker en slik type spiller. Så sant han har gjort et godt inntrykk, og det tyder alt på at han har, sier Sigurd Rushfeldt.

Rushfeldt har gjennom sin nå avsluttede rolle som spisstrener på landslaget fulgt Ødegaard tett siden han eksploderte inn på stjernehimmelen i 2014.

Skal lære av Messi og Ronaldo

Den tidligere La Liga-proffen ser en god utvikling hos Ødegaard, der det særlig har vært fokus på «Rushs» spesialområde avslutninger det siste halve året.

– Han har fått utrolig verdifull erfaring og trening med a-troppen. Det er den beste læringsarenaen du kan få. Kamparenaen er ikke akkurat den beste, men i den alderen er det ikke noe krise med b-lagsspill. I det lange løp tror jeg dette året har vært bra for ham, sier Rushfeldt.

Samtidig er det mye å jobbe med. Blant annet effektivitet og målfarlighet.

– Jeg har aldri møtt en trener som ikke liker spillere som scorer mål. Han har jobbet mye i det, og han har det i seg å bli en målscorer og tilrettelegger på samme tid. Det er mulig å få til. Det viser jo Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.