MÅ KUTTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det er livsviktig at vi klarer å kutte forbruket av antibiotika i Norge de neste årene. Foto:  Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix
MÅ KUTTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det er livsviktig at vi klarer å kutte forbruket av antibiotika i Norge de neste årene. Foto:  Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix

Helseministeren: – Folk må slutte å kreve antibiotika  når legen sier nei

– Folk vil kunne dø av sykdommer som i dag er bagatellmessige, sier en bekymret helseminister Bent Høie. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis vi ikke klarer å stoppe denne utviklingen, vil vi oppleve at mye av den moderne medisinen ikke lenger kunne brukes, sier statsråd Bent Høie (H) til TV 2. 

Han mener antibiotikaresistens er helsetjenestens største utfordring. 

Han sier at antibiotikaresistens vil påvirke behandlingen av alvorlig sykdom, som for eksempel kreft. Man vil ikke kunne gjennomføre transplantasjoner, og mennesker kommer til å dø av sykdommer som vi i dag opplever som bagatellmessige. 

Må kutte bruken 

Helse- og omsorgsministeren la i dag frem en handlingsplan som har mål om å kutte bruken i Norge med 30 prosent innen 2020.  Den baserer seg på et utkast skrevet av Folkehelseinstituttet i samarbeid med andre fagmiljøer.  

Høie understreker at dette er et globalt problem som strekker seg over ulike sektorer. 

– Dagens forbruk av antibiotika er ikke bærekraftig. Det er knyttet til økt forekomst av resistente bakterier. Hvis vi ikke handler nå risikerer vi at antallet som dør av infeksjoner vil begynne å stige den neste årene. 

– Befolkningen må bidra

Høie sier at handlingsplanen har tiltak rettet mot fastleger, legevaktleger, spesialisthelsetjenesten, sykehjem og tannhelsetjenesten. I tillegg håper Høie at befolkningen generelt er villig til å kutte forbruket. Leger opplever ofte at folk selv ønsker antibiotika, og Høie oppfordrer pasienter til å ikke forsøke å kreve antibiotika når legene fraråder det. 

Han understreket likevel at de som virkelig trenger antibiotika for å bli friske, selvsagt skal få det også i fremtiden. 

– Hvorfor tror du at vi har brukt så mye antibiotika? 

– Vi har nok sett på antibiotika som det som får oss opp av sengen. Og så har vi nok ikke vært tilstrekkelig klar over hvor alvorlige konsekvenser antibiotikaresistens har.