Kreftsyke Thea (26) må gjennom ny cellegiftkur: – Når håret blir borte blir kreften så synlig 

Thea Steen (26) begynner 2016 med runde to av sin kreftbehandling. I en svært personlig videodagbok viser hun hvordan det siste året har vært preget av voldsomme opp- og nedturer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thea Steen (26) har de siste ti månedene delt hvordan det har vært å få diagnosen livmorhalskreft.

26-åringen har fortalt om opp- og nedturer, og hvordan livet hennes har bestått av sykehusbesøk og behandling. 

Det var i mars 2015 at Thea fikk vite at hun hadde en ondartet svulst ved livmoren. Fra april til juni i fjor fikk hun behandling, men kreften forsvant ikke.

Øverst i saken kan du se Theas sterke videodagbok som viser hvordan 2015 var for 26-åringen. Videoen har vært et prosjekt mellom Thea, Kreftforeningen og DetNye

– Umulig å forberede seg 

Like før jul fikk Steen beskjed om at hun hadde fått et tilbakefall, og at kreften var tilbake. På bloggen sin beskrev Thea tilbakefallet som å falle ned fra en stige. 

TIl TV 2 utdyper Thea hvordan det er å starte året med en ny runde kreftbehandling. 

– Det er veldig blandende følelser. Jeg har gått en del uker med dårligere allmenntilstand og diffuse symptomer, så jeg mistenkte at noe var på gang. På en måte er det godt å få vite hva som skjer med kroppen, og at det er grunn til at jeg har vært dårlig. Men så er det selvfølgelig veldig vanskelig og vondt at kreften er tilbake. 

– Man kan aldri forberede seg på dette uansett. De siste ukene har vært turbulente, sier Thea Steen til TV 2. 

Fredag begynner hun med ny behandling, denne gangen en kraftigere cellegiftkur, på Radiumhospitalet i Oslo. 

– I den første behandlingen fikk jeg primært stråling. Denne gangen er det en tøffere cellegiftkur som venter. Forrige gang var jeg så frisk og i veldig god form. Denne gangen skranter helsen allerede, som et resultat av den første behandlingen, forteller Steen.  

Håret ryker 

Hun har ikke mistet kamplysten, men innrømmer at det er tøft. 

– Denne gangen ryker håret. Det fikk jeg beskjed om i går, og det er veldig tøft. Håret et jo egentlig en bagatell, men man mister så mye av identiteten sin. Det handler ikke om forfengelighet, men når håret blir borte blir kreften så synlig, sier Steen. 

Kreften har satt seg i lymfeknutene i bekkenet, og Thea vet ikke hvordan hun vil respondere på runde to. 

NY RUNDE: Thea Steen begynner fredag med en ny runde av kreftbehandlingen. Denne gangen på Radiumhospitalet. Foto: Privat.
NY RUNDE: Thea Steen begynner fredag med en ny runde av kreftbehandlingen. Denne gangen på Radiumhospitalet. Foto: Privat.

– Det er ikke gitt at jeg responderer bra, men jeg håper og tror det. Denne gangen er det en mer komplisert kabal som skal gå opp. Men jeg har alltid hatt en greie for partalls-år, så jeg tror at 2016 blir bra! 

Den første behandlingen fikk Thea på Haukeland sykehus i Bergen. Nå har hun flyttet tilbake til Oslo, som føles som hjemme. 

– Nå handler det om å komme seg gjennom dette. Det tøffeste blir nok frykten av uvisshet. Denne gangen er ingenting gitt, sier Thea Steen.