FALL: En investor på børsen i Beijing, Kina 7. januar 2016. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
FALL: En investor på børsen i Beijing, Kina 7. januar 2016. AFP PHOTO / FRED DUFOUR

Børsene raser over hele verden: Kraftig nedgang på Oslo Børs

Hovedindeksen falt med over 3 prosent da Oslo Børs åpnet torsdag. Det skjer etter et kraftig fall i blant annet Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en snau times handel torsdag formiddag lå hovedindeksen på 560,36 poeng, ned 3,7 prosent.

Statoil bidrar sterkt til indeksfallet, med en nedgang på 4,5 prosent. Den store taperen er TGS-NOPEC, som faller 18,6 prosent. Nedover går det også for Norsk Hydro (-5,1), Telenor (-1,7), DNB (-2,6), Yara (-2,4), Subsea 7 (-4,7) og Frontline (-4,9).

Den siste uka har hovedindeksen i Oslo falt 8,2 prosent, mens nedgangen det siste året er på 1,7 prosent.

Tokyo-børsen falt torsdag til sitt laveste nivå på tre måneder samtidig som frykten for tilstanden i Kinas økonomi brer om seg.

Nikkei-indeksen hadde falt med 2,33 prosent da Tokyo-børsen stengte, til 17.767,34 poeng, noe som innebærer at aksjeverdiene er på sitt laveste siden begynnelsen av oktober.

Nedgangen er i tråd med fall i aksjemarkedene verden over, en nedgang som ble forsterket etter at Nord-Korea gjennomførte en ny kjernefysisk prøvesprenging onsdag

Ved de toneangivende europeiske børsene er utviklingen den samme som i Oslo. DAX 30-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris faller henholdsvis 3,1 og 2,5 prosent.

Nedgangen er noe mindre i London, der FTSE 100-indeksen svekker seg med 2 prosent. 

Oljeprisen stuper

Prisen på nordsjøolje falt til under 33 dollar fatet torsdag.
Siden onsdag har prisen på nordsjøolje falt 1,46 prosent til 32,77 dollar fatet.

Amerikansk råolje for levering i februar ble torsdag omsatt for 33,09 dollar fatet på markedene i Asia. Det er en nedgang på 2,59 prosent fra onsdag.

I Kina fører den lave oljeprisen til at yuanen svekkes og for de amerikanske oljeselskapene peker pilene på aksjebørsen nedover.Oljeanalytikere mener den lave oljeprisen er en konsekvens av den spente situasjonen mellom Saudi-Arabia og Iran.

Samtidig har USA økt oljeproduksjonen. Ifølge amerikanske myndigheter har landet økt produksjonen av råolje med 17.000 fat per dag den siste måneden.

NTB