GISSEL: I forbindelse med ettårsmarkeringen for angrepet på Charlie Hebdo forteller tegneren Corinne Rey, også kalt Coco, hva som skjedde da hun ble tvunget til å viser terroristene vei til redaksjonslokalet.  FOTO: DANMARKS RADIO / DANMARKS RADIO
GISSEL: I forbindelse med ettårsmarkeringen for angrepet på Charlie Hebdo forteller tegneren Corinne Rey, også kalt Coco, hva som skjedde da hun ble tvunget til å viser terroristene vei til redaksjonslokalet. FOTO: DANMARKS RADIO / DANMARKS RADIO

<span data-lab-color="txt-red" class="txt-red" id="ext-gen1395">Ett år&nbsp;</span><span data-lab-color="txt-red" class="txt-red" id="ext-gen1385">siden terroren mot Charlie Hebdo:&nbsp;</span>

Slik ble Coco tvunget til å slippe terroristene inn i Charlie Hebdo

Coco, en av karikaturtegnerne i Charlie Hebdo, ble gjenkjent av terroristene utenfor redaksjonslokalene. Med pistol rettet mot seg ble hun tvunget til å vise vei til redaksjonen i andre etasje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etr år er gått siden terroristene tok seg inn i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris og drepte ti av Corinne Reys venner og kolleger. I et intervju med Danmarks Radio forteller Rey, eller Coco som hun kalles, hva som skjedde den grusomme onsdagen for et år siden. 

Coco hadde gått fra redaksjonsmøtet før det var ferdig, og var på vei ut av bygningen i det 11. distrikt i den franske hovedstaden, da hun møtte terroristene. 

– Jeg spurte en kollega i abonnementsavdelingen om vi skulle gå ut og ta en røyk. Da vi kom ut var brødrene Kouachi der. To maskerte menn kledd i militært tøy. Da vi åpnet døren sa de med en gang: «Coco, Coco.» De kjente meg igjen, og de tvang meg inn i bygningen slik at jeg kunne føre dem til redaksjonslokalene, forteller hun. 

En mann sitter på en av de mange kafeene i Paris og leser siste utgave av Charlie Hebdo. Foto: Reuters/Eric Gaillard
En mann sitter på en av de mange kafeene i Paris og leser siste utgave av Charlie Hebdo. Foto: Reuters/Eric Gaillard

– Fanget som en rotte

Coco, som nå er en av de viktigste karikaturtegnerne i magasinet, ble tvunget til å vise vei til redaksjonslokalene som lå i andre etasje av bygget. 

– Tenkte du at du skulle advare vennene dine?

– De hadde et våpen rettet mot meg. Hadde jeg forsøkt å ta noe ut av bagen min, så hadde jeg ikke vært i live nå. Dessverre er gangen fram til redaksjonen smal, og kontordøren var lukket, så ingen så at jeg kom. Ingen kunne se at jeg ble truet, og ingen oppfattet de første skuddene som skudd. Jeg var fanget som en rotte, forteller hun.

– Vet ikke hvorfor jeg er i live

Coco så terroristene drepe satiremagasinets nettredaktør før hun selv gjemte seg under et skrivebord. Til tross for at Coco også hadde tegnet bilder av profeten siktet ikke brødrene Kouachi på henne. Hun kan ikke forklare hvorfor de ikke drepte henne. 

De to maskerte gjerningsmennene skjøt og drepte en politimann på gaten utenfor Charlie Hebdo. Foto: Afp/Jordi Mir
De to maskerte gjerningsmennene skjøt og drepte en politimann på gaten utenfor Charlie Hebdo. Foto: Afp/Jordi Mir

– På et tidspunkt sa de: «Vi dreper ikke kvinner. Du må lese koranen.» Det var noe slikt de sa. Men da hadde de allerede drept Elsa Cayat. Jeg kan ikke forklare hvorfor jeg er i live i dag.

Sliter med skyldfølelse

Skyldfølelsen for å ha vist terroristene vei til redaksjonen plager Coco. 

– Den faktiske skylden tilhører bare terroristene. Men jeg føler det er en forferdelig følelse å vite at jeg ble holdt som gissel for å vise dem veien til redaksjonen. Jeg var paralysert, jeg hadde ikke noe annet valg. 

Hun har hørt folk si at hun burde ofret seg selv, og at hun burde gjort noe. 

– Jeg tviler på at noen hadde oppført seg annerledes i en slik situasjon. Det er ikke mulig. Overraskelsen og frykten - du blir helt paralysert, forteller hun til Danmarks radio.

Coco deltok i minnemarkeringen 11. januar i fjor.  12 ble drept i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo og fire ble drept i angrepet på et lokalt supermarked. Foto: Afp/Eric Feferberg
Coco deltok i minnemarkeringen 11. januar i fjor.  12 ble drept i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo og fire ble drept i angrepet på et lokalt supermarked. Foto: Afp/Eric Feferberg

Redaksjonen i Charlie Hebdo arbeider nå på skjult adresse, og alle ansatte har politibeskyttelse. 

Nye lover mot terror

De to gjerningsmennene flyktet til byen Dammartin-en-Goële, 35 kilometer utenfor Paris, hvor de forskanset seg i et trykkeri. To dager etter angrepet på Charlie Hebdo ble de drept i en skuddveksling med politiet.

Frankrike avholder torsdag flere offisielle markeringer for å minnes de ti som ble drept i angrepet som skjedde midt under et redaksjonsmøte. To politimenn ble også drept i angrepet.

På ettårsdagen for terrorangrepet er det ventet at president François Hollande vil lansere nye skjerpede lover mot terror og organisert kriminalitet. Trolig vil de innebære at politi som bærer våpen får utvidede fullmakter og at de oftere vil kunne stanse personer og ransake dem.