Moren blir løslatt selv om retten finner skjellig grunn til mistanke

Politiet fikk ikke medhold i å varetektsfengsle mor til den avdøde 13-åringen i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kjennelse fra Gjøvik tingrett finner retten at det ikke er fare for bevisforspillelse. Moren blir derfor løslatt.

JULEGAVE: Moren til 13-åringen ankom retten med en lue som er strikket av hennes avdøde datter og gitt henne i julegave. Datteren hadde nettopp lært seg å strikke. FOTO: SCANPIX
JULEGAVE: Moren til 13-åringen ankom retten med en lue som er strikket av hennes avdøde datter og gitt henne i julegave. Datteren hadde nettopp lært seg å strikke. FOTO: SCANPIX

– Hun er glad og lettet og kommer nå til å dra hjem, sier hennes forsvarer Aasmund Olav Sandland til TV 2.

Politiet hadde bedt om fire ukers varetekt hvorav to uker med brev og besøksforbud samt én uke i total isolasjon.

– Vi har lest kjennelsen og kommet til at vi ikke anker den. Moren kan dermed dra hjem i kveld. Vi registrerer at retten har gitt oss medhold i at det er skjellig grunn til mistanke, men konkludert med at moren kan løslates. Siktelsen står ved lag, sier påtalesjef Linn Hilde Fosso ved Innlandet politidistrikt til TV 2.

I kjennelsen skriver tingretten at den finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling.

Det slås fast at den avdøde datteren led av anoreksi og at hennes tilstand på dødstidspunktet ikke skyldes noe annet enn anoreksi.

Retten finner at det er skjellig grunn til å mistenke at den siktede moren brøt sin handle- og aktivitetsplikt ved at hun ikke sørget for at datteren ble gitt nødvendig stell og pleie.

Retten mener moren var godt kjent med datterens tilstand, men likevel unnlot å søke adekvat hjelp fra det offentlige hjelpeapparatet, noe hun under omstendighetene åpenbart hadde plikt til, heter det.

Men utslagsgivende for løslatelsen ble altså at retten ikke finner faren for bevisforspillelse så stor at det rettferdiggjør en fire ukers varetekt for en mor i dyp sorg.

Politiet: – Mye arbeid som må gjøres

Politiet varsler nå at de kommer til å etterforske saken bredt.

– Vi sitter med en del opplysninger som vi synes det er viktig å få belyst. Det er mye arbeid som må gjøres for å sikre at det riktige bildet kommer fram, sier påtalesjef Linn Hilde Fosso.

Politiet har siktet moren for grov omsorgssvikt etter at datteren ble funnet død i en hytte på Beitostølen nyttårsaften. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde 13-åringen trolig av avmagring. Det var moren selv som ringte AMK etter hjelp.

Likheter med andre anoreksi-dødsfall

Den 13 år gamle jenta skal ha nektet å la seg legge inn på sykehus eller for psykiatrisk behandling. Det sier forsvareren til moren som er siktet for grov omsorgssvikt.

Han er tydelig på at det ikke er noe grunnlag for å fengsle klienten etter at datteren døde.

Han beskriver saken mot moren med at det ikke er noen beviser mot henne og heller ikke at det er begått noe straffbart. Videre sier han at 13-åringens død har klare likheter med andre dødsfall blant anorektikere.

– Det var ingen ytre omstendigheter som skulle tilsi at døden skulle inntre. Jenta var skjerpet og klar og gledet seg til blant annet å spille Geni på nyttårsaften, sa advokat Sandland etter fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett.

Ville ikke på klinikk mer

Den 13 år gamle jenta hadde et fem uker langt opphold på en ungdomspsykiatrisk klinikk i slutten av 2014 og fram til februar i fjor. Hun skal overfor moren ha gjort det klart at hun ikke ville ha flere slike opphold.

– Hun ble livredd for den typen bistand. Hun ville skade seg dersom det ble et tema med ny innleggelse, sier advokaten.