Slik utnytter biltyvene vinterkulden

Her gjelder det å være påpasselig.

Som bileier gjør du jobben til biltyvene mye lettere, hvis du lar bilen stå og gå på tomgang utenfor for eksempel en bensinstasjon. Forsikringsselskapene advarer om det i verste fall kan føre til at du ikke får utbetalt erstatning. Illusrasjonsfoto: Newspress/Gjensidige
Som bileier gjør du jobben til biltyvene mye lettere, hvis du lar bilen stå og gå på tomgang utenfor for eksempel en bensinstasjon. Forsikringsselskapene advarer om det i verste fall kan føre til at du ikke får utbetalt erstatning. Illusrasjonsfoto: Newspress/Gjensidige

Mens gradestokken mange steder viser et betydelig antall minus, er det fristende å sette seg inn i en god og varm bil. Så fristende at mange lar den stå og gå, for eksempel om de skal slippe av barna i barnehagen eller bare en kjapp tur innom en bensinstasjon. 

Det er reneste drømmescenarioet for en biltyv. Det er bare å stille seg opp og vente til en travel og kald bileier kommer og setter fra seg bilen, med nøkkelen i og motoren i gang.

Så kan tyven slå til. Og det verste er, at den som står igjen og klør seg i hodet og blir billøs, risikerer å ikke få én krone utbetalt av forsikringsselskapet.

Les også: Nå har biltyvene byttet fra BMW til VW

Vanskeligere å være biltyv

Bilprodusentene har blitt stadig flinkere til å få på plass startsperrer og andre sikringstiltak som skal gjøre det vanskelig for biltyvene. Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) viser også at det "kun" ble stjålet i underkant av 5.000 biler det siste året.

Mye av nedgangen skyldes at nyere biler har startsperre, noe som gjør det svært vanskelig å stjele en bil uten original nøkkel.

Brudd på sikkerhetsforskriftene

Men all verdens antityv-tiltak er naturligvis bortkastet, om du lar bilen stå ubevoktet på tomgang.

Hvert år opplever forsikringsselskapene at en rekke kunder får bilen stjålet på denne måten. Derfor går både Gjensidige og Tryg nå ut og minner om at folk må passe ekstra godt på, nå som det er kaldt.

Når en forlater en bil som går på tomgang uten tilsyn, er dette et brudd på sikkerhetsforskriftene, som sier at bilen skal være lukket og låst når den forlates, og at nøkkel ikke skal oppbevares i kjøretøyet.

– Står nøkkelen i tenningslåsen, vil ikke startsperren forhindre tyveri av bilen, og forsikringsselskapene regner dette som grovt uaktsomt hvis bilen forsvinner, sier informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Arne Voll.

Les også: Stjålet bil dukket opp igjen – etter 38 år!

Risikerer frafall av erstatning

Jo mer trafikk det er i området bilen står og går på tomgang, jo mer høyere blir avkortningen i utbetalingen, dersom bilen blir stjålet.

– Blir bilen stjålet i et område med stor ferdsel av mennesker, kan en i verste fall risikere en kraftig avkortning. Det er også viktig å tenke på miljøet, sier Voll.

Han får støtte av Trygs pressetalsmann Arvid Steen, som sier at hos dem risikerer en å miste hele erstatningen i de mest ekstreme tilfellene.

Flere oppmerksomme på problemet

Steen kan imidlertid fortelle det var flere tomgangssaker tidligere. I 2015 fikk selskapet inn kun drøyt ti saker fra bileiere som hadde blitt frastjålet bil mens den gikk på tomgang.

– Vi har inntrykk av at folk er blitt mer klar over at de forpester miljøet ved tomgangskjøring, men flere og flere bileiere vet også om at de kan risikere å miste bil og erstatning fra forsikringsselskapet, sier Steen.

Les også: Forsøkte å stoppe biltyven – ble kjørt rett ned