En skuffet Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
En skuffet Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johnsrud Sundby stivnet – Northug tok innpå i sammendraget

Alexey Poltoranin spurtslo Dario Cologna på 15 kilometeren. Petter Northug hentet inn på Martin Johnsrud Sundbys ledelse i sammendraget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oberstdorf/Bergen (TV 2 Sporten): Sveits' langrennsstjerne Dario Cologna tapte spurten mot Alexey Poltoranin på 15 kilometeren i Tour de Ski onsdag.

Alexey Poltoranin ble til slutt tilkjent seieren etter målfoto. Niklas Dyrhaug ble beste nordmann på fjerdeplass, og Didrik Tønseth havnet på en femteplass.

Petter Northug havnet på en 9. plass, ti sekunder bak vinneren. Men maskinen Martin Johnsrud Sundby gikk tom for krefter, og havnet langt bak på en 23. plass. 

– En forferdelig dag på jobben
Det betyr at Northug hentet inn nesten halvparten av Johnsrud Sundbys ledelse i sammendraget.

– I dag var det bare rævva, sa en skuffet Johnsrud Sundby til pressen etter målgang.

– Men det var bare en dårlig dag på jobben. Det hender det skjer. Jeg hadde faktisk en forferdelig dårlig dag på jobben. Sprinten tirsdag kostet krefter, men det gjaldt ikke bare meg. I dag ville bare ikke kroppen gå fort, sa han til NRK.

– Jeg skulle helst sett at jeg ikke tapte noen sekunder i sammendraget. Men jeg tar det utgangspunktet jeg har, slo han fast.

Sundby innrømmer at han er bekymret.

– Ja, dette trives jeg jævlig dårlig med. Jeg må prøve å legge denne dagen bak meg så fort som mulig.

Overfor TV 2 Sporten bekrefter imidlertid landslagssjef Trond Nystad at Sundby slet med dårlige ski underveis i rennet.

– Martin hadde ikke gode ski, sier han til TV 2.

– Martin hadde skiproblemer
Petter Northug mener Johnsrud Sundbys plassering var overraskende. Men 30-åringen mener at lagkameraten opplevde skiproblemer.

– For meg hang sprinten i. Det var full stopp de siste to rundene. I de tøffe stigningene klarte jeg akkurat å få kontakt hele tiden. Jeg skjønte at det var viktig for meg å være med inn. Jeg snudde meg og håpet at det var en gruppe bak hvor jeg kunne gå, men folk gikk for seg selv. Da skjønte jeg at det var viktig å være med inn. Det klarte jeg delvis, sa Northug til TV 2 Sporten.

– Slik det så ut og slik jeg forsto på Martin var det skiproblemer. Det gjør store utslag her. Jeg tror ikke det har noe å gjøre med kollaps eller dårlig dag å gjøre. Han er verdens beste løper. Han har vært så solid at det ville vært ufortjent om jeg hadde tatt ham, mente han.

Johnsrud Sundby avviser imidlertid overfor TV 2 Sporten at skiene var problemet.

– Jeg har hatt fantastiske ski så langt, så får vi vurdere dagens ski etterpå med de som smører dem, sa han.

Og legger til:

– Dette skal jeg diskutere med de det gjelder. Det var en svart dag på jobben for min del. Det er kjedelig å få sånne dager i Tour de Ski. Det er de dagene du absolutt ikke må ha, varslet Sundby.

– Noe må ha skjedd
Johnsrud Sundby havnet på en 23. plass, 56,4 sekunder bak vinneren fra Sveits.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd med Martin Johnsrud Sundby. Kanskje det var skiene eller noe. Han har gått sprintheat, men at han skulle bli så sliten er unormalt. Jeg regner med at det har skjedd et eller annet, sier Didrik Tønseth til NRK om Johnsruds Sundbys kollaps.

– Ni av ti ganger er Martin med og kjemper om seieren på slike renn. At han ikke var med å kjempe om seieren nå, var overraskende. Men det viser at også Martin må ha gode ski for å henge med, sa Niklas Dyrhaug.

Dermed tok Petter Northug innpå verdifulle sekunder i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt. Johnsrud Sundby leder nå «bare» med 47,2 sekunder på Petter Northug i kampen om å vinne Touren sammenlagt.

Åpnet kontrollert
Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug plasserte seg et lite stykke bak løpere som Cologna, Ustjugov, og Legkov de første kilometerne.

Men både Johnsrud Sundby og Northug hadde tilsynelatende kontroll over feltet. 

Johnsrud Sundby så imidlertid mer og mer sliten ut utover i løpet, og Petter Northug hadde muligheten til sikre seg viktige poeng i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt. 

30-årsjubilanten virket pigg og plasserte seg i fronten av feltet og virket adskillig piggere enn sin konkurrent i sammendraget.

Sliten Johnsrud Sundby lengre og lengre bak
Etter ti ti kilometer lå Northug 4,4 sekunder bak ledende Alexander Legkov, mens Johnsrud Sundby var 26,1 sekunder bak russeren drøye fem kilometer før målpassering.

Før den siste runden sammenlagtleder Johnsrud Sundby 32 sekunder bak Alexey Poltoranin, som hadde overtatt ledelsen, og plutselig bare ett minutt bak Northug sammenlagt.

15 kilometer klassisk fellesstart menn var den femte av åtte etapper i Tour de Ski.