Ungt Spurs-lag sammenlignes med Manchester Uniteds «Class of 92»

– De har hatt en ekstrem fremgang, sier Erik Thorstvedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham-Leicester (17.00) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Med Premier Leagues yngste stall har Tottenham etablert seg helt i toppen denne sesongen. 

Laget er outsidere til ligatittelen. Når 18 kamper gjenstår er laget bare seks poeng bak erkerival Arsenal på toppen av tabellen. Det gjør det etter å ha brukt åtte spillere som er kommet opp gjennom klubbens ungdomssystem og som regnes som egenutviklet.

Det er to flere enn Manchester United, som har brukt nest flest, og dobbelt så mange som Arsenal, Newcastle og West Ham på plassen bak.

– Det at man er mange unge spillere gjør at man føler seg jevnbyrdige. Det er ingen store egoer eller store stjerner. Alle jobber hardt for å oppnå det samme, sier tidligere Tottenham-spiller Jermain Jenas.

– Det er det vakre i det Pochettino har oppnådd.

– Det neste store?

Det heter seg at man ikke kan vinne titler med unger («You can't win anything with kids.»), men Tottenham under Mauricio Pochettino kan være iferd med å bygge opp noe stort.

Så stort at Jenas, som nylig la fotballskoene på hyllen etter gjentatte skadeproblemer, sammenligner med engelsk fotballs kanskje mest kjente ungdomsgenerasjon. Manchester Uniteds «class of 92».

Anført av Neville-brødrene, Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs og David Beckham tok United Premier League med storm fra midten av 90-tallet.

– De ble kalt unger på tidspunkt. Så gikk de hen og vant ligaen. Da sa alle at de var erfarne, sier Jenas.

Store sko å fylle, og kanskje noe de færreste tror kommer til å skje igjen. 

Egenproduserte Harry Kane, Ryan Mason og Tom Carroll kan, sammen med Dele Alli, være med på å skape noe stort med Spurs den kommende tiden. Om alt klaffer.

– Tilfeldigheter spiller en rolle i fotball. Plutselig er det mange som er veldig gode samtidig, sier Erik Thorstvedt.

– Men slike ting skjer ikke av seg selv. Man må ha noen som løfter dem opp. Samtidig skjer det alltid ting i fotball. Skader, eller at en virkelig storklubb får øynene opp for Pochettino og henter ham. Da kan dynamikken endre seg. 

Han tror ikke at lagets unge alder vil være noe hinder dersom tingene flyter sesongen ut.

– Man kan alltid finne problemer om man leter. At de ikke har den avgjørende erfaringen. At de andre lagene er sluere. Det er ikke sikkert at det er slik det fungerer alltid.

– Ekstrem fremgang

At argentineren har gjort en god jobb sålangt er hevet over enhver tvil.

Fra et forsvar som var lekk som en sil forrige sesong, har Spurs blitt Premier Leagues mest gjerrige lag denne sesongen. Samtidig har offensive stjerner som Harry Kane og Dele Alli fått utfolde seg.

– Jeg syns laget har hatt en helt ekstrem fremgang, særlig defensivt, sier Thorstvedt.

– Toby Alderweireld, Jan Vertonghen og Eric Dier skal særlig ha æren for det, men ellers er det ganske oppsiksvekkende at de slipper til så mange unge spillere. De gjør det heller ikke i situasjoner der kampen allerede er avgjort. Spillerne får sjansen når det betyr noe, sier Thorstvedt og viser til Tom Carroll som eksempel.

Laget fra Nord-London roses nå som det beste fotballakademiet i England. En rolle London-rival West Ham hadde i mange år.

– Det spørs jo hva man ranker det etter, men det er klart det må være givende for unge spillere og de som jobber med unge spillere, og de begynner det å bli en del av etterhvert, å se at det er mulig å ta steget opp på det øverste nivået. Alt arbeidet er ikke forgjeves, sier Erik Thorstvedt.

– Det er fantastisk at klubben, manager og eierne har innsett at de har en del store talenter i egne rekker. Ikke bare ser de det, men de får dem gjennom systemet og opp på et verdensnivå. Det er strålende for Premier League, og det setter Premier League i et godt lys, sier Jermaine Jenas.

Og ikke bare er det bra for Premier League. Også det engelske landslaget vil dra nytte av at Tottenham, og andre klubber, får opp gode engelske spillere.

– Gary Neville var jo ekstatisk etter å ha vært på besøk hos Tottenham i kraft av jobben som landslagsassistent. Han så jobben som ble gjort, og det er klart det betyr ekstremt mye for landslaget at de får mulighten til å spille, sier Thorstvedt.

– Mange utenlandske managere har jo hatt inntrykket av at engelske spillere ikke har vært godt nok skolert teknisk til å nå det øverste nivået, og dermed ikke har brukt dem. Her er det en som vil bruke dem, og attpåtil får resultater. For engelske fotball er det bra, og viser at man i England kanskje er begynt å ta igjen andre på spillerutvikling.

Leicester-nedturen begynt?

Tottenham starter troféjakten med FA-cupkamp mot Leicester. Det er laget som slo dem ut av samme turnering i fjor. Den gang i fjerde runde, men også det på White Hart Lane.

Men om Spurs har forbedret seg denne sesongen har definitivt Leicester gjort det. På det tidspunktet forrige sesong var Leicester-oppturen akkurat startet.

Nå er det ting som tyder på at om den ikke er over, så har det i alle fall flatet litt ut.

– Det dummeste man kan gjøre er å tenke at Leicester har løpt fra seg, og dermed undervurdere dem. Når det er sagt tror jeg at ting vil normalisere seg. De har ikke scoret på tre kamper nå, og det virker som nedturen som man har sagt hele veien ville komme har kommet, sier Erik Thorstvedt.

– Oppturen varte veldig lenge, det har vært fascinerende å se på, men jeg kan godt se hvordan de plutselig kan bli litt middelmådig uten at de nødvendigvis kollapser. Jeg tror ikke de havner på topp fire.

– Hva tror du om kampen?

– Tottenham kommer nok til å ha ballen mye mer enn Leicester, og så vil det være opp til dem å skape nok muligheter, og samtidig unngå at Leicester straffer dem på kontring. Akkurat nå er jo Jamie Vardy ute med skade også. Det er en fordel for Tottenham.