Raser etter takling: – Sikkerheten til spillerne er i fare

En rasende Petter Thoresen har rapportert inn hendelsen hvor Tommy Kristiansen fikk en albuetakling i ansiktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal ha tillit til at dommerne ivaretar spillenes sikkerhet, og det synes jeg ikke de gjør veldig bra, raser Petter Thoresen.

En sint Oilers-trener har rapportert inn hodesmellen Tommy Kristiansen fikk mot Sparta tirsdag kveld til Ishockeyforbundets disiplinærutvalg. Kristiansen fikk en smell i hodet etter taklingen av Spartas Mikael Tam. Oilers-treneren mener dommerne ikke gjør jobben sin.

– Vår jobb som ledere for spillerne er å ivareta sikkerheten deres. Når dommerne ikke får med seg grove overtredelser, må vi dessverre rapportere inn en Sparta-spiller som taklet albuen i ansiktet til Tommy. Vi har forsøkt å unngå dette så langt som mulig, men nå ser vi at spillernes sikkerhet er i fare, og da må vi lederne rundt spillerne sende det inn. Så får andre se det med andre øyne, sier Thoresen.

Han mener at dommerne over lengre tid har oversett farlige situasjoner og at noen nå må sette ned foten.

– Dommernes jobb er å ivareta sikkerheten til spillerne. Det er ikke bare spillerne mine jeg tenker på. I dette tilfellet får Tommy en albue i ansiktet som fire dommere ikke får med seg i det hele tatt. Dessverre gjør de ikke det. Da må vi sende inn en rapport, sier han.

Føler seg urettferdig behandlet

Stavanger Oilers er laget som har færrest overtallsminutter i Get-ligaen. Det er mener Thoresen er rart.

– Jeg synes det er veldig rart at det laget som leder serien, og har vært det beste laget i mange år nå, har minst powerplay i Get-ligaen. Sunn fornuft tilsier at det ikke skal skje. Du bør ikke være rakettforsker for å skjønne at det laget som har pucken oftest får overtallsspill. Vi spiller ofte mye hockey med puck, men det får vi ikke betalt for. Helt klare utvisninger blir oversett litt for ofte, synes vi.

– Dommerne overser det og bryr seg ikke om det og da blir det frustrasjon på benken og blant spillerne. Vi føler oss nesten urettferdig behandlet altfor ofte, sier han.

Han tror ikke dommerne har fått med seg at de er laget i ligaen med færrest utvisningsminutter.

– De følger ikke med i timen på hverken det ene eller andre, tenker jeg.

Tommy Kristiansen måtte stå over dagens trening etter hodesmellen han pådrog seg tirsdag kveld. Han har tidligere uttalt at han føler seg dårlig behandlet av dommerne. 

Svarer på tiltale

Geir Thomas Olsen, dommersjef i Ishockeyforbundet, svarer slik på Thoresens påstander.

– I utgangspunktet må det stå for Petters regning. Dommerne er der for å ivareta spillernes sikkerhet, ja, men i ishockey skjer det ting. Dommerne dømmer for det de ser. Hvis de ikke ser noe, kan de ikke ta det.

– Men det er fire dommere, har Thoresen et poeng i at det er merkverdig at alle fire går glipp av en hendelse?

– I den enkeltsituasjonen, kanskje ja. Ofte skjer ting på en ishockeybane fort. Vi har opplevd før og kommer til å oppleve igjen at vi går glipp av ting. Derfor har vi det systemet som Petter refererer til.

Bjørn Erevik, TV 2s hockeyekspert, har forståelse for Thoresens bekymringer. 

– Basert på at klubbene forholdsvis ofte må melde inn slike situasjoner på eget initiativ, kan man være enig i det og si ja.

– Er dommerstanden i Norge god nok?

– Det er klart at dommerne er så gode som forutsetningene tillater. Vi har ikke profesjonelle dommere i Norge, de har annet arbeid ved siden av. Det har vært en lang diskusjon, og den kommer sikkert til å fortsette.

– Hva kan vi gjøre for å forbedre dette?

– Jeg mener at vi bør komme et steg videre. Det går så fort nå at man kanskje bør se på en uavhengig komité slik at klubbene slipper å innrapportere spillere fra hverandre. Da blir det sånn at «nå rapporterte de forrige uke, så nå gjør vi det denne gangen». Har man et uavhengig organ som ser på samtlige situasjoner i kamper i etterkant, slipper klubbene å komme i situasjonen hvor de må melde inn hverandre.