Kölns ordfører ber kvinner oppføre seg

Kvinner må være påpasselige med hvordan de oppfører seg for å unngå framtidige overgrep, uttaler Kölns ordfører Henriette Reker etter at 90 kvinner sier de ble utsatt for seksuelle overgrep fra rundt 1.000 utlendinger nyttårsaften.

NYTTÅRSAFTEN I KÖLN: Etter et hastemøte tirsdag har ordføreren i Köln kommet med flere råd til kvinner i byen. FOTO: MARKUS BOEHM
NYTTÅRSAFTEN I KÖLN: Etter et hastemøte tirsdag har ordføreren i Köln kommet med flere råd til kvinner i byen. FOTO: MARKUS BOEHM

Ordfører Henriette Reker ber byens kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, om å holde seg i grupper og om å be forbipasserende gripe inne eller hjelpe som vitner hvis noe skulle skje.

Disse rådene for hvordan unge kvinner og jenter bør oppføre seg er utarbeidet for å unngå at noe skjer med dem, forklarer Rekel ifølge The Telegraph.

Hastemøte

Oppfordringen kommer etter at hun tirsdag holdt et hastemøte med politiet for å diskutere hvordan man kan best håndtere situasjonen.

Politiet har mottatt meldinger fra mer enn 90 kvinner som sier de ble utsatt for seksuelle overgrep nyttårsaften. En kvinne har også anmeldt at hun ble voldtatt.

De fleste tilfellene skjedde rundt byens togstasjon og katedral, og rundt 1.000 menn «av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse» sto bak overgrepene, ifølge kvinnene.

– Jeg ble klådd overalt

Reker slår fast at det ikke bare er tyske kvinner som bør innrette seg. Folk som kommer fra «andre kulturer» må læres opp i korrekt oppførsel for å lære forskjell på gledelig oppførsel og seksuell atferd, mener hun.

– Plutselig følte jeg en hånd på baken min, så på brystene. Jeg ble klådd på overalt, det var skrekkelig, forteller 28 år gamle Katja L, som var ved togstasjonen i byen. 

Tyskland innenriksminister Thomas de Maiziere sier oppførselen kvinnene opplevde nyttårsaften på ingen måte kan tolereres. 

– Oppførselen er forferdelig og kan ikke tolereres, uansett hvilken nasjonalitet mennene har, sier de Maiziere.

Tirsdag kveld samlet demonstranter seg i Køln for i vise sin avsky mot de seksuelle overgrepene som skjedde nyttårsaften. 

– Det var mange overgrep i Køln på nyttårsaften, men det er ikke så uvanlig. Jeg er en ung kvinne som ofte går ut på byen, og trakasseringen og overgrepene skjer hele tiden. Det er viktig at vi kvinner holder sammen, uavhengig av om man er asylsøker eller har bodd her i årevis, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået AP. 

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2