I RETTEN: Kvinnen i 40-årene, som er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Her sammen med sin forsvarer Aasmund Olav Sandland. Foto: Harald Jacobsen / TV 2
I RETTEN: Kvinnen i 40-årene, som er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Her sammen med sin forsvarer Aasmund Olav Sandland. Foto: Harald Jacobsen / TV 2

Moren til 13-åringen løslates

GJØVIK/OSLO (TV 2): Den siktede kvinnen i 40-årene møtte til fengslingsmøte i Gjøvik tingrett onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Moren til 13-åringen som ble funnet død nyttårsaften, skal løslates. Det har Gjøvik tingrett besluttet.

En kvinne i 40-årene er siktet for omsorgssvikt med døden til følge, etter at datteren (13) døde på hytta i Valdres på nyttårsaften. 

Onsdag møtte kvinnen til fengslingsmøte i Gjøvik tingrett. 

Den tydelig sterkt pregede kvinnen forklarte seg klart og tydelig i retten, mens hun så direkte på dommeren. Pressen er i til stede på møtet, men får ikke gjengi hva som blir sagt. 

Det er første gang siktede snakker om saken, og hun forklarte seg svært detaljert om saken. 

Da retten tok pause forlot siktede rettssaken gråtende. 

Belastende 

Forsvarer for kvinnen, Aasmund Olav Sandland sier til TV 2 at kvinnen, tross sykdom, ønsket å møte i retten.

Politiet har ikke kunnet gjennomført avhør av kvinnen, og onsdagens rettsforklaring var første gang kvinnen uttalte seg om saken. 

– Dette er sterkt belastende for henne, men hun ønsker og forklare å seg om sin egen situasjon og de faktiske forholdene, sier Sandland til TV 2. 

Politiet har helt frem til møtet skulle starte begjært lukkede dører. Men like før møtet snudde politiet, og pressen fikk derfor delta på fengslingsmøtet. 

– Vi ønsker åpne dører, og at pressen skal få informasjon om de faktiske forhold. Dette skal ikke begrenses til den informasjonen som politiet kommer ut med på pressekonferanser, sier Sandland. 

Motsetter seg fengsling 

Politiet ønsker å varetektsfengsle kvinnen i fire uker, og begrunner det med at det er fare for bevisforspillelse. 

– Bevisforspillelse i denne saken må da handle om avhør, og at mor kan påvirke vitner. Det fremstår fjernt og underlig for meg, sier Sandland. 

Forsvareren vil begjære kvinnen løslatt, og mener det ikke er noen grunn til å varetektsfengsle klienten.

– Vi mener kravet om skjellig grunn til mistanke ikke er oppfylt og at det ikke er fare for bevisforspillelse, og også at en fengsling er uforholdsmessig, sier han.

– Omfattende kontakt med helseapparatet

Forsvareren sier at moren i fire år har arbeidet for å få bukt med mobbingen som datteren ble utsatt for, og som var en utløsende faktor til at hun sluttet å spise. 

– Hun har beskrevet en ganske omfattende kontakt med helseapparatet i disse årene, uten at det har bidratt til så mye. Hun har beskrevet skolesituasjonen hvor skolene kom med løfter, men at det motsatte skjedde.

– Det er viktig at hun avga forklaring. Hadde politiet sittet med en slik forklaring før de tok ut siktelsen, så hadde de aldri gjort det, legger Sandland til.

– Moren har ikke sviktet 

I et brev, gjengitt i Aftenposten, skriver familien om den avdøde jenta (13).  

«Hun var opprinnelig en munter og livsglad pike med godt humør , kanskje litt sjenert og ikke supertøff i forhold til ukjente. Hun var imidlertid interessert idet meste, kunnskapsrik, meget flink på skolen, elsket lange, tøffe turer i fjellet sommer som vinter. Hun elsket å være på Beitostølen».

Videre forteller familien om morens kamp for at datteren skulle få hjelp. 

«Barnets mor har tallrike ganger vært i kontakt med skolene, fastleger , terapeuter, sykehus og institusjoner uten at disse har maktet å gjøre piken frisk. Det er viktig for oss å påpeke at moren ikke på noe tidspunkt sviktet i omsorgen for barnet. Familien har fått en masse henvendelser og støtteerklæringer for moren fra familie, venner og lokalmiljøet i Lommedalen».