Mannen som disket Sundby: – Johaug burde blitt straffet

Han disket Martin Johnsrud Sundby på Beitostølen. Nå mener han Johaug burde fått skriftlig advarsel i Tour de Ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han disket Martin Johnsrud Sundby på Beitostølen og fikk beskjed om å ta seg en bolle. Juryformann Torbjørn Broks Pettersen har vært i hardt vær før, og skjønner hvordan juryformann Arne Sandvold har det.

Sandvold kalte Therese Johaug inn på teppet etter sprinten i Oberstdorf. Johaug risikerte å få tre minutters tidsstraff, men slapp med skrekken.

Hadde kontakt med jurylederen
Det er juryformann Pettersen uenig i.

– Jeg er enig med juryen at det var et regelbrudd. Jeg tillater meg å være uenig i straffeutmålingen, sier Pettersen.

– Med forbehold om at jeg har sett det på en iPad, så var min første reaksjon at dette kvalifiserer til en skriftlig advarsel. Juryen sitter garantert med veldig mye mer informasjon enn jeg sitter med, men magefølelsen min da jeg så det var at det var et regelbrudd, fortsetter han.

Pettersen bekrefter at han har vært i kontakt med Sandvold etter episoden.

– Jeg sendte ham en tekstmelding med min mening om saken, forteller han.

– Mer pes fra media
Mens Therese Johaug slapp tidsstraff, ble Niklas Dyrhaug plassert sist i sitt kvartfinaleheat.

– Er det forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, Pettersen?

– Nei, men det media ikke får med seg er at samme forseelse kan gi to vidt forskjellige straffeutmålinger basert på situasjonen den oppstår i. Et godt eksempel er en Red Bull-buff Petter Northug hadde på seg i NM for et par år siden. Det er et brudd på reklamereglementet. Det skal straffes med pengebøter. Man kan ha en situasjon der Petter Northug møter med en Red Bull-buff og vi gir ham en bot på 50 000 kroner. En 15 år gammel jente som har fått buffen gratis på Coop får en pekefinger. Det er samme forseelse, samme renn og samme dag. Det er ulike situasjoner, for den ene gjør det med vanvare, mens den andre gjør det helt bevisst. Sånn er det også med teknikkbrudd. Med individuell start dømmer man strengere enn med fellesstart. I fellesstart må man forholde seg til mange andre mennesker, sier Pettersen.

– Som juryformann, er det et større press når man skal diske Therese Johaug enn Niklas Dyrhaug?

– Personlig opplever jeg ikke at det er et større press, men det blir mer pes fra dere i media dersom vi kommer med en reaksjon media ikke liker. På Beitostølen disket vi tre mann. Media fokuserer på kun den ene. Vi som juryledere på tørre å agere. Kongen blir også stoppet når han kommer i 170 km/t nedover E6, men straffeutmålingen blir ulik, sier Pettersen.

Slår oftere ned på regelbrudd
Juryformannen bekrefter at han slår oftere ned på skøyting i klassisk enn tidligere.

– Det var mye verre før. Det er blitt veldig mye bedre i år etter at juryen fikk anledning til å reagere mye raskere på teknikkregelbrudd. Det har vist seg at juryer faktisk tør å slå ned på det. Det har vi sett eksempler på på Beitostølen, Gålå og Kuusamo. I Mellom-Europa har de ikke langt seg på samme linje, sier han.