BRYTER UT: Altibox Norway Chess bryter ut av prestisjesamarbeidet Grand Chess Tour. Foto: Jörg Carstensen
BRYTER UT: Altibox Norway Chess bryter ut av prestisjesamarbeidet Grand Chess Tour. Foto: Jörg Carstensen

Norway Chess bryter ut av sjakkens «Champions League»

Prestisjesamarbeidet varte under ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Altibox Norway Chess bryter ut av Grand Chess Tour og fortsetter alene.

Det melder Norway Chess i en pressemelding.

Grand Chess Tour bestod i utgangspunktet av et prestisjefylt samarbeid mellom Norway Chess, Sinquefield Cup og London Chess Classic.

Et samarbeid som ble inngått våren 2015.

Etter under ett år trekker altså den norske delen av det som omtales som «sjakkens Champions League» seg ut.

– Så vidt jeg forstår vil Grand Chess Tour bestå. Jeg er en stor fan av innovasjon i sjakken. Superturneringen var en slik innovasjon, med skrifteboden og andre ting de har innført. Jeg velger å se det positive i det, at det nå er snakk om en ny hurtigajakkturnering i Frankrike som erstatning for Norway Chess, sier sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Det skal være økonomiske årsaker som ligger til grunn for at Norway Chess bryter samarbeidet. I tillegg er de tre turneringsledelsene uenige om videre veivalg og hvordan oppbyggingen av touren skal være.

– Etter en grundig vurdering har Altibox Norway Chess bestemt seg for å bryte med Grand Chess Tour. En trist men nødvendig beslutning da våre visjoner ikke stemmer over ens med Grand Chess Tours hva gjelder fremtidens eliteturneringer. Vi ønsker Grand Chess Tour lykke til videre og håper samarbeidet kanskje kan fornyes på et senere tidspunkt. Altibox Norway Chess vil bli avholdt i april i år med den samme høye standarden som ved tidligere arrangementer, forteller styreleder i Altibox Norway Chess i pressemeldingen.

Grand Chess Tour er skuffet over at prestisjesamarbeidet tar slutt.

– Vi er skuffet over å se Norway Chess avslutte samarbeidet, men vi ønsker dem lykke til videre. Vi håper de vil eksistere i mange år fremover og at vi kanskje en gang i fremtiden kan samarbeide igjen, uttrykker Malcolm Pein på vegne av Grand Chess Tour.

For Magnus Carlsen innebærer det liten dramatikk da verdenseneren fremdeles kommer til å spille Norway Chess.

– Magnus kommer til å spille Norway Chess, men de andre turneringene har vi ikke fått invitasjon fra foreløpig. Hovedprioritet i år er selvfølgelig VM. Utover det vil Carlsen gjerne spille så sterke turneringer som mulig om det passer inn i oppkjøringen, sier Magnus Carlsens manager Espen Agdestein til TV 2.

Han er skuffet over at samarbeidet er over allerede i sitt andre år.

– Det er synd. Toppsjakken trenger turneringskonsepter som er interessante både for media og internasjonale sponsorer. I dag er turneringsstrukturen nokså fragmentert, og jeg håper at både Grand Chess Tour og Altibox Norway Chess vil styrke seg og gjøre det bra fremover. Norway Chess har nettopp fått en ny, langsiktig hovedsponsor og vil helt sikkert klare seg bra på egenhånd. De har allerede vist både evne og vilje til å tenke nytt, og mitt inntrykk er at de har vurdert dette nøye, og at de har spennende planer for turneringen fremover, sier Agdestein.

Jon Ludvig Hammer sier seg enig.

– I 2013 var Magnus ikke med i London Chess fordi det var så tett etter VM-matchen. Så for et norsk publikum kan det være positivt at han kan si ja til Norway Chess uten å forplikte seg til London, sier han.