GIGANTBESLAG: I den såkalte pallekassen i dette vogntoget fant tollerne på Svinesund over 100 kilo amfetamin.  FOTO: TOLLETATEN / TOLLETETAEN
GIGANTBESLAG: I den såkalte pallekassen i dette vogntoget fant tollerne på Svinesund over 100 kilo amfetamin. FOTO: TOLLETATEN / TOLLETETAEN

Partyløver og håndverkere har gjort Norge til «amfetaminlandet»

SVINESUND TOLLSTASJON (TV 2): Aldri før har Tolletaten gjort større beslag av amfetamin på vei inn til Norge som i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tolldirektør Bjørn Røse kan slå i bordet med flere beslagsrekorder når fjoråret oppsummeres.

** Ett av tidenes største beslag av heroin (12 kilo)

** Høyeste totale beslag av amfetamin på ett år (320 kilo)

** Nest «beste» år for sigarettbeslag, kun slått av rekordåret 2009

– Det har vært et godt år for Tolletaten og et dårlig år for smuglerne, med mange store beslag, sier tolldirektør Bjørn Røse til TV 2.

Tolletatens egne sider kan du lese alt om statistikken for 2015.

Omsettes i utenlandske miljøer

Samtidig tror Røse at beslagene også viser at større mengder ulovlige varer forsøkes smuglet inn til Norge.

– Det viser jo at flommen av ulovlige varer og narkotika er vedvarende stor, sier tolldirektøren.

Mange av de som står bak smuglingen er utenlandske statsborgere. Billige smuglervarer kommer ofte fra Øst-Europa og havner i store depoter i Sverige før de godt organisert blir smuglet inn i Norge.

– Det vi vet er at både alkohol og sigaretter smugles i stort omfang for omsetning i blant annet utenlandske miljøer i Norge. Varene, som selges langt billigere enn lovlige produkter, distribueres blant annet på byggeplasser, sier Røse.

Vidt spekter av brukere

Narkotikaen som unnslipper tollkontrollene havner i stor grad på gatemarkedet. Når det gjelder amfetamin, viser forskning at brukergruppene er svært varierte.

– Vi har tre grupper som bruker amfetamin. Den første og største er unge menn som tar amfetamin for å kunne feste hardere og lengre, og den andre er ansatte i blant annet byggebransjen som bruker stoffet for å kunne yte mer i jobben. Den tredje gruppen er de som bruker amfetamin til selvmedisinering for blant annet ADHD, sier professor i kriminologi ved Universitet i Oslo,  Sveinung Sandberg, til TV 2.

– Norge har blitt amfetaminlandet, slår tolldirektøren fast.

Her er andre sentrale tall i Tolletatens statistikk for 2015:

** 285.500 dopingenheter ble beslaglagt - mot 167.500 året før.

** 11,6 millioner sigaretter beslaglagt - høyeste antallet siden 2009.

** 485.000 liter øl beslaglat.

** 62.000 liter brennevin og sprit beslaglagt.

** Valutakontroller førte til beslag av 52,4 millioner kroner.

 

FORSKER: Professor i kriminologi Sveinung Sandberg forteller at de vanligste bruksområdene for amfetamin er i kombinasjon med alkohol og fest og i arbeidslivet. FOTO: TV 2 / TV 2
FORSKER: Professor i kriminologi Sveinung Sandberg forteller at de vanligste bruksområdene for amfetamin er i kombinasjon med alkohol og fest og i arbeidslivet. FOTO: TV 2 / TV 2