Klassisk italiensk minestronesuppe

Varmende og velsmakende. Servert med pesto og foccacia. 

Start med å lage foccacia.

Dette trenger du til suppen:

  • 1 løk
  • ca 4 ss olivenolje
  • 2 skiver bacon (kan sløyfes)
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss tomatpuré
  • Ca 100 g ris (langkokt ris) eller risoni
  • 1 boks hermetiske knuste tomater
  • ca 6 dl kjøttkraft/buljong
  • ½ squash
  • 1-2 gulrøtter
  • 2 stilker selleri
  • ca 2 ts urtekrydderblanding
  • 1 ss balsamicoeddik
  • salt, grovmalt pepper
  • finhakket persille
  • eventuelt 1-2 ss pesto rørt inn i suppen
  • nyrevet parmesan

Slik gjør du:
Finhakk løk og surr i olje til løken er blank.
Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré, og stek i 2-3 minutter.
Rens og finhakk, eller skjær grønnsakene i tynne strimler
Ha grønnsakene i gryten sammen med krydder og ris/pasta.
Kok til grønnsakene er møre, ca. 20 min.
Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og evt pesto.
Server rykende varm med et godt dryss nyrevet parmesan over.

Minestronesuppe servert med pesto og foccacia. FOTO: TV 2 / TV 2
Minestronesuppe servert med pesto og foccacia. FOTO: TV 2 / TV 2

Pesto:

  • 2 ss ristede pinjekjerner eller solsikkekjerner
  • 25-30 store blader av basilikum (1 stor potte)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 1/2 dl olivenolje
  • 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne uten å bli stekt.
Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.
Spe med olje i en tynn stråle.
Tilsett revet ost helt til slutt.
Smak til med salt.
Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager. Pesto smaker godt til pasta.
Du kan få kjøpt pesto på glass i butikken, men den beste lager du selv.

Foccacia:
Oppskriften er til en liten langpanne ca 20x25 cm.
Du kan også forme til et 3-4 cm høyt, ovalt brød på stekbrett.

Dette trenger du:

  • 1/2 pk gjær (2 ts tørrgjær)
  • 3 dl lunkent vann
  • Ca 7 dl hvetemel
  • 1 ½ ts salt
  • 1-2 ss honning
  • Ca 1 dl olivenolje
  • flaksalt og evt. rosmarin

Slik gjør du:
Oppløs gjær i lunkent vann.
Tørrgjær tilsettes sammen med melet.
Tilsett mel, salt, honning og 2 ss olivenolje.
Elt godt i kjøkkenmaskin.
Deigen skal ha konsistens som en tykk grøt, ikke for klissete.
Tilsett 1-2 ss olivenolje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 30-40 min, til dobbel størrelse.
Fordel deigen over i en bakepapirkledt langpanne.
Dekk til, og etterhev i ca. 45 min.
Stikk hull i deigen med fingrene og drypp over olivenolje og strø over litt flaksalt.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 225oC i ca. 30 minutter.
Dryss evt. over rosmarin når det gjenstår 6-7 min av steketiden.
Avkjøl på rist.