NYTTÅRSTALEN: Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet under nyttårstalen han holdt i Pyongyang 1. januar. Foto: Kyodo/Reuters
NYTTÅRSTALEN: Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet under nyttårstalen han holdt i Pyongyang 1. januar. Foto: Kyodo/Reuters

– Kim Jong-un er en leder som overhodet ikke bør ha atomvåpen

Utenriksminister Børge Brende fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas påståtte prøvesprenging av en hydrogenbombe. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er ikke gode nyheter og vi fordømmer på det sterkeste, sammen med resten av verdenssamfunnet, denne prøvesprengingen, sier utenriksminister Børge Brende til TV 2. 

Natt til onsdag foretok trolig Nord-Korea en prøvesprengning av en hydrogenbombe. Ifølge en nord-koreansk tv-kanal skal landets leder Kim Jong-un ha gitt ordre om å foreta prøvespreningen i midten av desember. Det er landets fjerde prøvesprengning.

– Det er verdens mest uforutsigbare regime vi står overfor, sier Brende, og legger til: 

– Det er en ung og uprøvd leder som overhodet ikke bør ha atomvåpen. 

Kjernefysisk avskrekking

Sverre Lodgaard, seniorforsker i NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), mener Nord-Korea tydelig bygger forsvaret mer og mer på kjernefysisk avskrekking. 

– Det er også skrevet i  grunnloven at Nord-Korea er en atomvåpenstat, sier Lodgaard. 

Nattens kjernefysiske prøvesprenging er særlig sensitivt i forhold til Sør-Korea og Japan. Men også Kina er bekymret. 

– Kina ser vanligvis på Nord-Korea som en buffer til USA, altså at de holder USA på en viss avstand. Hver gang Nord-Korea tester et atomvåpen, eller en langtrekkende rakett, skaper det bekymring. USA kan bruke dette som en begrunnelse for nye militære tiltak i området, tiltak som i praksis er like mye rettet mot Kina som til Nord-Korea, sier Lodgaard. 

– Hvordan er mulighetene til å frakte bombene med langtrekkende raketter? 

– Vi vet ingenting sikkert. Amerikansk etterretning har vært splittet på dette punktet, men de fleste har inntil nylig antatt at rakettene ikke har disse evnene, sier Lodgaard. 

Kraftigere enn atombombe

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte både i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som benyttes i hydrogenbomber er imidlertid en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.

– Det er ingen tvil om at dette er en alvorlig global sikkerhetstrussel, sier utenriksminister Børge Brende. 

FNs sikkerhetsråd har kalt inn til ekstraordinært møte i kveld. 

– Jeg forventer en sterk fordømmelse, og at man går gjennom mulighetene for ytterligere å styrke sanksjonene mot Nord-Korea. På den måten kan man hindre at de får tilgang til teknologi som gjør at de kan utvikle raketter som skyter ut kjerne - og atomvåpen, sier Brende. 

Kina har en nøkkelrolle

Både Brende og Sverre Lodgaard er enige i at det er Kina som har en nøkkelrolle i forhold til Nord-Korea. 

– Kina er kanskje det landet som har den nærmeste dialogen med Nord-Korea, men selv Kina har tidligere kommet til kort når det gjelder denne unge og uforutsigbare lederen, sier Brende.

– Hvilke virkemidler han man overfor Nord-Korea nå? 

– Det er Kina som handler med Nord-Korea. Det gjenstår å se hva Kina er villig til å gjøre, hvilke nye sanksjoner de er villig til å iverksette i forhold til det økonomiske samarbeidet, sier Lodgaard.