DØMT: Den tidligere barnhageansatte mannen (innfelt) er i Nord-Troms tingrett dømt til (Privat/NTB Scanpix/TV 2-montasje).
DØMT: Den tidligere barnhageansatte mannen (innfelt) er i Nord-Troms tingrett dømt til (Privat/NTB Scanpix/TV 2-montasje).

Barnehageovergriper dømt til forvaring

Dømt til forvaring i syv år og seks måneder. Dommen var enstemmig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 30 år gammel mann fra Tromsø er i Nord-Troms tingrett dømt til syv år og seks måneder med en minstetid på fem år. 

Mannen er også dømt til å betale oppreisning til barna som han har forgrepet seg på.

Han sto tiltalt for overgrep av ulik karakter mot til sammen 17 barn. Mannen hadde vært ansatt i en barnehage i Tromsø i åtte år da han ble pågrepet i mai, etter en bekymringsmelding fra foreldre. 

Strafferammen var 21 års fengsel.

Sier han angrer

Aktor ba om at mannen dømmes til sju års forvaring med en minstetid på fire og et halvt år for overgrep mot barnehagebarn. Dommen var altså strengere enn aktors påstand. 

– Jeg synes dommen er grundig og grei. Jeg registrerer at retten følger vårt syn på forvaring i forhold til fengsling, sier statsadvokat Torstein Lindquister til TV 2 etter domsavsigelsen.

I retten han mannen sagt at han angrer: 

– Jeg beklager sterkt at jeg har framstått som at jeg har lagt skylden og ansvaret over på barna. Det er notorisk feil. Jeg tar det fullstendige, hele ansvaret for alt det jeg har gjort. La det ikke være noen tvil: Jeg har utnyttet min stilling. Den tilliten som har blitt gitt meg, og barnas tiltro til meg. Dette ansvaret går jeg ikke fra, sa tiltalte. 

Han sa videre at han ikke visste om han var syk eller frisk, men at det var hans ansvar å finne ut av det. I avhør har han tidligere sagt at han er pedofil. 

Retten mener derimot at han i liten grad har tatt inn over seg konsekvensene av overgrepene. Han har blant annet vist til at barna har samtykket til overgrep, selv om de som barn ikke har samtykkekompetanse

Retten mener at han ikke makter å sette seg inn i hva dette betydde for barna. 

De rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at den nå domfelte 30-åringen er pedofil, og at det er vanskelig å anslå hvor stor gjentakelsesfaren er.

Laminerte nakenbilder

Mannen tok bilder som dokumenterer mange av overgrepene. Noen av disse hadde han laminert og han har forklart at han merket dem med barnas navn og så på dem mens han onanerte. 

Mannen var i følge vitner svært populær i barnehagen. Han var utdannet barne- og ungdomsarbeider. 

Ifølge tiltalen har han hatt seksuell omgang med fem barn, krenket ytterligere fire med seksuelle handlinger og ved 17 tilfeller har han tatt nakenbilder av barna. Han har erkjent straffskyld for 24 av tiltalens 27 punkter. 

Mannen ble dømt for 25 av tiltaltepunktene. Dommen var enstemmig i skyldsspørsmålet, men det var uenighet om straffeutmålingen. Mindretallet ville gi lavere straff; seks års forvaring med minstetid på fire tid. Flertallet ville ha syv og et halvt år med fem års minstetid. 

30-åringen tar betenkningstid når det gjelder en eventuell anke.  Også Riksadvokaten vil vurdere om dommen skal ankes, med tanke på at den tiltalte ble frifunnet på to punkter.