Denne bilisten ble plutselig fotgjenger

Du skjønner kanskje hvorfor ..?

Her var det ingen bønn. Føreren av denne eldre Volvoen måtte gi fra seg førerkortet. Foto: Politiet.
Her var det ingen bønn. Føreren av denne eldre Volvoen måtte gi fra seg førerkortet. Foto: Politiet.

Vinteren har virkelig kommet nå, i store deler av landet. For veldig mange bileiere betyr det at dagen starter med å få liv i en bunnfrossen bil.

Det betyr også skraping av ruter, men her er det dessverre veldig mange som synder. Så mange at politiet de siste årene har hatt spesielt fokus på å sjekke dette, og luke ut de som ikke har gjort jobben skikkelig.

Ingen bønn

Det har akkurat en bilist i Oslo fått erfare. En patrulje fra trafikkorpset kom over denne eldre Volvoen.

Og her var det ingen bønn: Operasjonssenstralen til Oslo-politiet forteller på twitter at førerkortet ble beslaglagt. De legger til:

– Ikke tilstrekkelig utsyn. Skrap rutene!

Og det er ikke bare i Oslo dette skjer. Politiet i Søndre Buskerud meldte tidlig tirsdag morgen at de hadde gitt flere forenklede forelegg til bilister som hadde slurvet med skrapingen.

Rullet ned ruta – så røk førerkortet!

Det som dekkes av vindusviskerne 

I utgangspunktet burde det vel ikke være så veldig vanskelig å vurdere hvor mye man bør skrape av rutene før man setter seg bak rattet og kjører avgårde.  I forskriftene heter det dette: "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende»".

Dermed blir det selvfølgelig grader av skjønn på hva som er "tilstrekkelig". På frontruta praktiserer politiet en regel om at du bør skrape det feltet som dekkes av vindusviskerne, i tillegg til at du altså skal ha sikt også til øvrige sider.

Noen dager må Marthine skrape is av 50 frontruter

Flere reaksjoner

En god isskrape er en billig forsikring mot dårlig sikt. Den koster bare noen tikroner, og gjør jobben utrolig mye bedre enn et kredittkort eller et CD-cover. 

Her kan det også være lurt å ta en liten sjekk av skrapen du har i bilen, og se om den kanskje ikke er moden for utskifting. Også disse blir dårligere med årene, i verste fall risikerer du også å ripe opp glasset i rutene. 

Politiets reaksjoner varierer fra muntlig advarsel, via bot på 2.000 kroner, og til anmeldelse og førerkortbeslag i de mest graverende tilfellene.

Sjekk denne: Klarer du å se politimannen?