Kunnskapsministeren vil at mobbere skal kunne flyttes andre skoler

– Jeg synes det er hjerteskjærende å høre om familier som må flytte fordi barnet deres har blitt mobbet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har måtte svare for seg etter at nok en tragisk mobbesak har rystet oss.

Nyttårsaften døde en 13 år gammel jente som følge av avmagring. Det er kjent at jenta utviklet en spiseforstyrrelse etter å ha blitt mobbet over lang tid ved skolen hun gikk på i Lommedalen.

Kunnskapsministeren er klar i sin tale og sier at systemet som skal fange opp og løse mobbesaker, fungerer alt for dårlig. 

– Vi mangler ikke bevis for at systemet ikke fungerer. Hvert barn som går til skolen med en svær svart klump i magen, er en fallitterklæring for både systemet vårt og for samfunnet. Det mest grunnleggende i skolen vår er at du skal være trygg, sier Røe Isaksen til TV 2. 

Alarmknapp

Det står et stykke arbeid igjen før kunnskapsministeren kan friskmelde samfunnet han lever i. Folkehelseinstituttet rapporterer om at om lag 63.000 barn til en hver tid mobbes i Norge. 

Nå lanserer han en «rød knapp» på internett som skal gjøre det enklere for barna selv, familien og skolen å finne informasjon om hvordan man skal gå frem i mobbesaker.

– Den røde knappen skal lede til en nettside som samler informasjon rettet inn mot barn og foreldre. I dag finnes det informasjon om hva man skal gjøre og hvor man skal henvende seg, men den er veldig utilgjengelig. Man må google seg frem og gå til undersider på direktorater – sånn skal det ikke være, slår Røe Isaksen fast.

Systemet er for dårlig

 Ifølge ham selv trengs det klare og lett tilgjengelige rutiner for hvordan mobbesaker skal behandles. 

– De aller mest hjerteskjærende historiene vi har er nettopp disse hvor barna har gjort akkurat det vi har gitt dem beskjed om, nemlig sagt ifra til en voksen - men så har det ikke fungert, sier han.

Nå kan skoler som ikke setter i gang med tiltak umiddelbart, vente seg sanksjoner. 

– Hvis skolen ikke setter i gang tiltak når det varsles om en mobbesak, kan de ilegges bøter. Dette er ikke en løsning i seg selv, men det er viktig å synliggjøre at det ikke holder å ha et møte om en uke, en måned eller to måneder. Tiltakene skal settes igang dagen etter - hvis ikke får det konsekvenser, sier han.

Mobberen skal flyttes

Det finnes likevel saker som er av så alvorlig karakter at en løsning internt på skolen ikke er god nok. Til nå har det vært vanIig praksis at familien til barnet som blir mobbet har flyttet for å starte på en ny skole et annet sted i landet.

I saken om den døde 13-åringen kommer det frem at moren til jenta i to brev til fylkesmannen har bedt om at mobberen må flyttes til en annen skole. Isteden valgte hun å selv flytte til hytta i Valdres slik at jenta kunne begynne på en annen skole. 

Denne praksisen synes Røe Isaksen er en dårlig løsning, og har endret lovteksten slik at det heller er mobberen som må ta belastningen med å flytte til en annen skole.

– I det noen må bytte skole, så har jo hele systemet spilt fallitt. Likevel har vi gjort en lovendring som gjør at mobber kan pålegges å bytte skole. Det er rett og slett fordi jeg synes det er så utrolig urettferdig og hjerteskjærende når jeg hører om foreldre som opplever seg presset til å bytte skole fordi barnet deres har blitt mobbet, sier han. 

Tiltakspakke kommer

I løpet av våren skal det legges fram en omfattende tiltakspakke mot mobbing med flere kortsiktige og langsiktige forslag. Denne tiltakspakken er en videreføring av arbeidet i Djupedal-utvalget, som i fjor la frem 100 forslag til tiltak mot mobbing.