TILBAKE: 80 beboere i det skredfarlige området i Longyearbyen fikk tirsdag beskjed om at de kunne komme hjem igjen. FOTO: JOHNNY DIJKHUIZEN / TV 2
TILBAKE: 80 beboere i det skredfarlige området i Longyearbyen fikk tirsdag beskjed om at de kunne komme hjem igjen. FOTO: JOHNNY DIJKHUIZEN / TV 2

Longyearbyen: 80 får flytte hjem etter 17 dager

LONGYEARBYEN (TV 2): Etter 17 dager med ferdselsforbud får de 80 evakuerte i Longyearbyen lov til å flytte tilbake til husene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble kjent på et folkemøte hvor flere hundre fra lokalbefolkningen deltok i kveld.

17 dager har gått siden det dødelige snøskredet som tok to menneskeliv rammet hjertet av Longyearbyen.

Gledelig nyhet

På et informasjonsmøte i Kulturhuset i byen i kveld, innledet leder i Longyearbyen Lokalstyre, Arild Olsen, med å komme med en «gledelig nyhet», som han kalte det.

– Omtrent i dette øyeblikk er ferdselsforbudet opphevet, fortalte han til de mange fremmøtte.

Også Sysselmannen, NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat og NGI (Norges Geotekniske Institutt) deltar på møtet for å informere befolkningen.

Fortsetter vakthold

Mange fastboende kom hjem denne uken, etter jule- og nyttårsferie på fastlandet. De fikk da for første gang se det enorme skadeomfanget med egne øyne, og informasjonsbehovet er stort.

– Jeg har gledet meg til å kunne gi denne beskjeden, fulgte sysselmann Kjerstin Askholt opp.

– Det er mange som har vært tålmodige i denne tiden. Det er flere grunner til at vi har holdt området stengt, men i samråd med de faglige myndigheters råd, har vi nå bestemt at folk kan få lov til å flytte hjem, sier Sysselmann Kjerstin Askholt.

Det døgnkontinuerlige vaktholdet rundt skredstedet vil vedvare, men gradvis trappes ned i den kommende tiden.