BLE DØMT TIL LIVSTID: Steven Avery får dommen i  Calumet County Courthouse 13. mars 2007 .Foto: AP Photo/Morry Gash.
BLE DØMT TIL LIVSTID: Steven Avery får dommen i  Calumet County Courthouse 13. mars 2007 .Foto: AP Photo/Morry Gash.

OBS! Inneholder spoilere

Jurymedlem til serieskaperne: – Vi fryktet for vår personlige sikkerhet

Et jurymedlem fortalte Making a Murderer-skaperne at «de fryktet for sin personlige sikkerhet» da de dømte Steven Avery til livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Netflix-serien «Making a Murderer» har fått en enorm suksess verden over. Historien om Steven Avery (53) som angivelig skal være uskyldig dømt for andre gang rører tusenvis av nordmenn, som har benket seg foran skjermen over julen.

– Bør få ny rettssak

Tirsdag ble de to filmskaperne som har jobbet i et tiår med serien, intervjuet av Today. Laura Ricciardi og Moira Demos forteller at et jurymedlem tok kontakt med dem etter premièren på serien den 18. desember i fjor.

– Jurymedlemmet fortalte oss at de tror Steven Avery ble uskyldig dømt. De mener Steven ble urettferdig behandlet av politiet og at han fortjener en ny rettssak. Hvis han får en ny rettssak, mener de det bør skje langt borte fra Wisconsin, forteller Ricciardi under intervjuet.

Serien som sendes over ti episoder, går gjennom saken hvor Steven Avery blir dømt for drapet på fotografen Teresa Halbach i 2005. Avery ble dømt for sexovergrep i 1985, og først satt fri 18 år senere, da DNA-bevis viste at han var utsatt for et justismord.

Avery har hele tiden hevdet sin uskyld i Halbach-saken. Han mener bevis har blitt plantet på åstedet, og at det lokale politiet står bak.

Inngikk kompromiss

De 12 jurymedlemmene måtte komme frem til en enstemmig dom for Avery etter rettssaken, og jurymedlemmet forteller til filmskaperne at det ble inngått «kompromisser» innad i gruppa.

– Jurymedlemmet brukte akkurat det ordet. De byttet stemmer seg imellom. «Om du stemmer skyldig på dette punktet, skal ikke jeg stemme skyldig på dette punktet», fortsetter Ricciardi.

Ricciardi og Demos flyttet som filmstudenter til Manitowoc county i Wisconsin, for å jobbe med det som opprinnelig skulle bli en dokumentarfilm. I ti år har de jobbet frem den ti timer lange dokumentarserien.

Filmskaperne kan ikke verifisere jurymedlemmets historie, da de ikke har snakket med andre medlemmer i juryen. Men det ene jurymedlemmet hevder at flere var bekymret for sin personlige sikkerhet om Avery ville gå fri.

– De var livredde for at det ville komme ut hvem som hadde stemt hva, og at det ville være lett å identifisere jurymedlemmet som hadde gjort det. De var redde for sin egen sikkerhet, sier Demos.

Vil engasjere presidenten

Serien skaper stort engasjement, og folk verden over danner ring rundt det de hevder er en uskyldig dømt mann. Det er samlet inn over 200.000 signaturer som er sendt til Det hvite hus og USAs president Barack Obama for å sette fokus på Avery-saken og USAs rettssystem.

Ricciardi og Demos' hensikt med serien skal ha vært nettopp det; å skape debatt.

– Det gjennomgående temaet gjennom hele serien er egentilg et spørsmål om hvorvidt det amerikanske rettssystemet fungerer, sier Ricciardi.

Steven Avery soner livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Hans nevø, Brendan Dassey, sitter også i fengsel som medskyldig for drapet, seksuelle overgrep og lemlestelse av Teresa Halback. Dassey sitter inne på livstid, men har mulighet for prøveløslatelse etter 40 år.