Iversen knuste alle i sprintfinalen: – Det er ikke til å tro

Emil Iversen tok sin første seier i sprint da Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug ikke nådde opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjekk resultater fra Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf i vårt livesenter her

Bergen/Oberstdorf (TV 2 Sporten): Et nytt stjerneskudd fra Meråker har vist seg frem.

Emil Iversen knuste alle i tirsdagens sprintfinale i Oberstdorf og tok en suveren seier. Det var Iversens første sprintseier noensinne.

Se 24-åringen knuse alle i sprintfinalen øverst!

Etter seieren trodde hovedpersonen selv knapt hva han hadde gjort.

– Dette var helt utrolig. Jeg er kjempeglad. Det er ikke til tro, og nå er jeg bare glad. De andre var sterke, men jeg klarte å vinne, sa en jublende glad Iversen til FIS-TV etter den smått sensasjonelle seieren.

Romkamerat Petter Northug roser vinneren opp i skyene.

– Det kommer kanskje fire-fem år for sent, men dette er artig for Emil og skibygden Meråker. Her kommer det nok en trønder frem som er skapt for Tourer og lengre distanser, sa Northug, som selv endte på en femteplass, til NRK.

Northug: – Fikk ikke låne brillene mer
Overfor TV 2 Sporten varsler imidlertid Northug at Iversen ikke alltid har orden i sysakene sine på rommet.

– Det er så rotet på rommet, at jeg ikke fant solbrillene mine før rennet. Jeg fikk låne av Emil, men ikke i semifinalen. Sånn er det, sier Northug til TV 2 Sporten.

Han har gitt opp håpet om sammenlagtseier i Tour de Ski.

– Jeg er vel satt i sjakk matt og har ikke flere trekk igjen. Både jeg og Martin kom videre fra semifinalen, og da var jobben gjort. Jeg tror det blir tøft å vinne, for Martin har seieren i lommen. Alt kan skje, men først og fremst vil jeg beholde den plasseringen jeg har nå, sier Northug, som fyller 30 år onsdag.

– Den dagen skal jeg feire med 15 kilometer, det blir ikke noe mer enn det, sier Northug.

Johnsrud Sundby var strålende fornøyd med sin gjennomføring av sprinten.

– Det gikk over all forventning. Dette hadde jeg ikke trodd. Det er et eller annet med Tour de Ski som får meg til å grave litt dypere. Dette er morsommere for meg enn å vinne tremilla. Det handler om fokuset og detaljene jeg har jobbet med for å nå mine tydelige mål. Og at jeg nå får betalt, sier Sundby til TV 2 Sporten.

Sundby og Northug sviktet
Tre nordmenn kvalifiserte seg til sprintfinalen i Tour de Ski. 

Både Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen og Petter Northug skulle kjempe om seieren i duell med Ustjugov, Poltoranin og Eisenlauer.

Johnsrud Sundby hadde aldri tidligere vunnet en sprint, men var blant favorittene foran finalen. 

Ustjugov tok ledelsen tidlig i finalen, mens Northug lå og kontrollerte bak. Plutselig stakk imidlertid Johnsrud Sundby fra i teten og viste hvem som var sjefen. Ustjugov hang seg på Johnsrud Sundby.

Emil Iversen kom imidlertid seg opp på siden og tok sin første verdenscupseier. Han vant foran Sergej Ustjugov, mens Sundby måtte ta til takke med fjerdeplass.

– Gratulerer til Emil Iversen! Han behersker det meste, og vi får mye glede av ham fremover. Vi hadde kanskje ikke forventet at Emil skulle vinne, men laget er bra og han hadde vært på et hvilket som helst annet landslag. Dette er stort for ham, sa sprinttrener Arild Monsen til NRK etter rennet.

Petter Northug endte på femteplass. Sergej Ustjugov kapret andreplassen foran Alexey Poltoranin på tredjeplass.

Maskinen Sundby viste sin styrke igjen
I semifinalen var det duket for en duell mellom blant annet Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen-Krogh – de tre beste i sammendraget i Tour de Ski hittil.

De øvrige i heatet med nordmennene var Svensson, Pentsinen og Eisenlauer.

Finn Hågen-Krogh fikk en elendig start på semifinaleheatet, og hektet like etter startsignalet. Han havnet dermed tidlig langt bak og var ikke i nærheten av å kunne kjempe om en finaleplass.

– Jeg er usikker på hva som skjedde i starten der. Kanskje hadde jeg staven på innsiden. Når jeg gjør slike ting så fortjener jeg ikke å gå videre, fastslo Krogh overfor NRK etter å ha røket ut i semifinalen.

Johnsrud Sundby tok kommandoen midtveis i heatet og viste igjen sin utrolige styrke. Tour de Ski-lederen vant semifinaleheatet foran Sebastian Eisenlauer og Northug.

Fotofinish avgjorde til slutt at Eisenlauer tok andreplassen, mens Northug ble nummer tre og gikk videre på tid.

Irritert Iversen røk ut etter tredjeplass
Emil Iversen havnet i det andre semifinaleheatet i duell med Ustjugov, Hakola, Poltoranin, Valjas og Volzjentsev.

Iversen maktet ikke å holde følge med sprintspesialistene Ustjugov og Poltoranin, og havnet på en tredjeplass.

MEn tiden var heldigvis god nok til at Iversen kunne sikre seg finaleplass.

– Jeg var litt irritert, og fikk ikke helt opp farten, sa Iversen til NRK etter rennet.

Northug viste klasse i kvartfinalen
Petter Northug viste sin klasse i kvartfinalen og vant sitt heat enkelt. Han sikret seg semifinalebillett etter å ha passert målstreken 0,44 sekunder foran Sebastian Eisenlauer.

Også Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen og Niklas Dyrhaug tok seg videre til semifinalen.

– Dette var noe dritt. Jeg liker ikke sprint, altså. Dessverre må jeg gå mer, sa Sundby til NRK etter sitt heat.

Johnsrud Sundby havnet på andreplass i kvartfinalen, mens Iversen og Dyrhaug kapret henholdsvis 1. og 2. plassen i sitt heat.

Dyrhaug brøt reglene
Dyrhaug trodde lenge at han hadde kvalifisert seg til en sprintsemifinale i verdenscupen for første gang.

Men kort tid etter kvartfinalen ble Dyrhaug plassert sist i heat på grunn av brudd på reglene om skøyting. Drømmen om en semifinale ble dermed effektivt knust for Northugs kamerat.

– Det har vært litt stang ut i Touren. Det ble ikke noe mindre nå. Jeg hadde mulighet til å ta igjen Cologna og gruppen foran. Det er symptomatisk for Touren min, sa Dyrhaug til TV 2 Sporten etter kvartfinalen, og slo fast:

– Det var snakk om skøyting. Det er det jeg har hørt. Her er det veldig mye spor som er slettet, og det skjer ofte at skiene sklir litt ut. Jeg var ikke noe verre enn andre, sier Dyrhaug.

Finn Hågen-Krogh fikk problemer med tempoet og gikk inn til tredjeplass i sitt kvartfinaleheat, men gikk videre på grunn av bedre tid enn de øvrige treerne.

Sjur Røthe røk ut i kvartfinalene.