TERMOMETER: Måleren sjekker temperaturen hver 50. meter oppover i luften over Bergen. FOTO: TOBIAS WOLF / NANSENSENTERET
TERMOMETER: Måleren sjekker temperaturen hver 50. meter oppover i luften over Bergen. FOTO: TOBIAS WOLF / NANSENSENTERET

Nytt våpen mot dårlig byluft

Kaldt vintervær kan ende med kjøreforbud i byene. En ny metode gjør det mulig å teste om forbudet faktisk hjelper, på forhånd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kald luft er tyngre enn varm luft. 

Det er dette som gjør at du kan sveve avgårde i en varmluftsballong, og som gjør at byene ofte sliter med dårlig luft om vinteren.

BRUN: Kaldluften ligger brun og støvete i de laveste delene av Bergen en stille novemberdag, Foto: Ronald Toppe
BRUN: Kaldluften ligger brun og støvete i de laveste delene av Bergen en stille novemberdag, Foto: Ronald Toppe

Er det vindstille samler den tunge og kalde luften seg i dalene. Er overgangen mellom mellom det kalde laget og den varmere luften over veldig brå, skjer det ingen utskifting av luften.

Vi har fått det meteorologene kaller inversjon.

Det kalde laget blir langsomt fylt opp av røyk fra ovner, støv og eksos fra biler, og luftkvaliteten blir dårligere og dårligere. Det eneste som kan rydde opp er vind, som rører rundt i luften.

BERGEN AKKURAT NÅ Foto: TV 2

Sendte ut sms

Bergen ligger i en gryte med fjell omkring, og er spesielt utsatt for forurenset luft vinterstid.

Siden søndag har det vært perioder med inversjon i Bergen, og tirsdag formiddag sendte kommunen ut sms til innbyggerne der de oppfordret folk om å la bilen stå, og ikke fyre med ved.

Kommunen har oppfordret Havnevesenet om å flytte skip bort fra havnen. De må ligge med maskinen i gang for å produserer strømmen de trenger.

Blir situasjonen ille nok, kan det bli forbudt å kjøre bil i deler av Bergen.

SISTE: Bergen kommune har varslet datokjøring fra onsdag 6. januar. Da kan bare biler med nummer som ender på partall (2, 4, 6 osv.) kjøre. Torsdag kan bare oddetallsbiler kjøre.

Falsk alarm

Forbud mot bilkjøring har bare vært brukt en gang i Bergen. Fredag 15. januar 2010 fikk bare biler med nummer som endte på oddetall (1,3,5 osv.) kjøre i byen.

Tiltaket var helt unødvendig.

AKKURAT NÅ: Slik varierer temperaturen i luften opp til 1000 meter over Bergen akkurat nå. Kilde: Geofysisk Institutt, UiB

<img src="http://veret.gfi.uib.no/MTP/image2.jpg" width="100%">

Natt til torsdag blåste det opp. Inversjonen forsvant, og fredag blåste det mellom fem og sju sekundmeter da oddetallsbilene måtte stå parkert.

Nytt våpen

I 2010 stolte ikke kommunen på værvarselet. Nå har det fått et nytt våpen, som gjør at bergensene kanskje slipper nye unødvendige kjøreforbud.

I 2011 satte Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling (NERSC) opp et nytt avansert russisk termometer på Florida i sentrum. 

– Det måler temperaturen for hver 50. meter opp til tusen meters høyde hvert femte minutt, og viser direkte om det er inversjon og hvor høyt oppe den eventuelt er, forteller Tobias Wolf hos NERSC.

Hvordan virker termometeret?

– Kort fortalt er det et passivt mikrobølge-instrument som sveiper over luften sydover i byen og dermed kan måle temperaturen i forskjellige høyder over bakken, sier Wolf.

Diagrammet viser temperaturen akkurat nå. Er det kaldere nederst enn lenger oppe, er det inversjon.

På forhånd

Forskerne har også laget en modell av atmosfæren over Bergen. Den har en oppløsing på bare ti meter, mye høyere enn modellene som vanlige værvarsler baserer seg på.

– Modellen er under utvikling, men målet er at den skal benyttes til å kartlegge og varsle situasjoner med høy luftforurensning, sier Wolf.

Verktøyet gjør også forskerne i stand til å modellere effekten av ulike tiltak, som stans i biltrafikken, for å se om de har noen virkning slik værsituasjonen er - på forhånd.