– Ble lovet at elevene som jenta fryktet, ikke skulle gå på samme skole  

Rett før skolestart kom kontrabeskjeden til den fortvilte moren.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi gjør oppmerksom på at denne reportasjen er dømt i pressens faglige utvalg (PFU) fordi det ikke tas nok forbehold. Les kjennelsen her:

En mor er siktet for grov omsorgsvikt med døden til følge etter at hennes 13 år gamle datter døde i Valdres på nyttårsaften. Dødsårsaken er ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten avmagring.

TV 2 intervjuet jentas mor i 2012. Da var hun dypt fortvilet over mobbingen datteren hadde blitt utsatt for, som hadde resultert i spiseforstyrrelse.

Tok kontakt med stiftelsen

Katrine Olsen Gillerdalen opplevde i mars 2014 at sønnen Odin på 13 tok sitt eget liv. Da hadde han blitt mobbet over flere år, ved to forskjellige skoler. I ettertid har Gillerdalen opprettet Odin-stiftelsen, som driver forebyggende arbeid mot mobbing.

Hun bekrefter overfor TV 2 at hun var i kontakt med jentas mor i høst. Gillerdalen forteller, i samråd med kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland, om innholdet i korrespondansen.

MENER SKOLEN SVIKTET:  Den avdøde jenta begynte på Mølladammen skole i høst. Moren sa i en epost fra september at de tidligere var lovet at jenta skulle få slippe å gå på samme skole som elevene hun fryktet mest.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MENER SKOLEN SVIKTET:  Den avdøde jenta begynte på Mølladammen skole i høst. Moren sa i en epost fra september at de tidligere var lovet at jenta skulle få slippe å gå på samme skole som elevene hun fryktet mest.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

9. september skrev moren til 13-åringen en epost til Odin-stiftelsen. Det var bare få uker etter at jenta startet på ungdomsskolen.

Fikk lovnader fra skolen

I eposten skriver moren at hun er fortvilet over at ungdomsskolen ikke har holdt det de har lovet. Tidligere hadde hun fått løfter om at de elevene datteren fryktet, ikke skulle begynne på samme ungdomsskole.

KJEMPER MOT MOBBING: Katrine Olsen Gillerdalen mistet sønnen sin etter at han var blitt utsatt for mobbing over mange år. Nå hjelper hun andre foreldre gjennom Odin-stiftelsen. Gjennom arbeidet kom hun i høst i kontakt med moren til den avdøde 13-åringen.
KJEMPER MOT MOBBING: Katrine Olsen Gillerdalen mistet sønnen sin etter at han var blitt utsatt for mobbing over mange år. Nå hjelper hun andre foreldre gjennom Odin-stiftelsen. Gjennom arbeidet kom hun i høst i kontakt med moren til den avdøde 13-åringen.

Like før skolestart fikk moren beskjed om at løftet ikke ville bli overholdt. Da skrev hun umiddelbart brev til Fylkesmannen for å klage. I tillegg tok hun kontakt med Bærum kommunes skoleledelse.

Fylkesmannen sendte klagen tilbake til Mølladammen ungdomsskolen og ba dem håndtere det.

Skolen skal ifølge moren ha svart at de ikke kunne gjøre noe med dette, men ville sørge for at de ikke kom i samme klasse. Også det løftet skal ha blitt brutt i enkelte undervisningstimer.

Moren ba Odin-stiftelsen om råd om hvordan hun skal gå fram videre i saken. Hun skrev at hun ikke ble tatt på alvor, samtidig som om datteren stadig fikk det verre. Jenta låste seg inne på skolens toalett, og ville ikke gå ut i friminuttene.

– Dette er en veldig sår og trist sak. På grunn av den pågående etterforskningen har jeg dessverre ikke mulighet til å svare. Jeg håper på forståelse for dette, skriver kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune i en epost til TV 2.

– Det gjør vondt i hjerterota

Odins mamma sier at de svarte på eposten fra den fortvilte moren.

– Vi ga råd om hvilke krav hun har og hvilke paragrafer hun kan benytte. Vi ba henne ta kontakt med oss hvis hun trengte noen å snakke med. Men vi hørte ikke noe etter det. Hun hadde nok allerede flyttet på det tidspunktet, sier Gillerdalen.

Hun sier at saken preger henne sterkt.

– Det gjør vondt helt inn i hjerterota. Jeg klarer nesten ikke å snakke om det, sier 39-åringen som kjenner seg igjen i morens fortvilte kamp for barnet sitt.

– Det er akkurat det vi foreldre gjør. Vi lover barnet vårt noe, og så klarer vi ikke å holde det fordi noen andre bryter sine løfter.

Nå må vi våkne

Gillerdalen sier at 13-åringens skjebne viser at vi ikke har kommet langt nok i mobbehåndteringen. Hun mener mange ikke har klart å ta innover seg hvor forferdelig mobbing er for dem som er rammet.

– Er det mange som kontakter dere og ber om hjelp?

– Ja, det skjer hele tiden. Vi forteller de som tar kontakt om hvilke rettigheter de har og om mulighetene deres.

Også noen familier som har barn som mobber har tatt kontakt, men dette er et fåtall.

– Hva vil du si til familiene i Bærum, som har barn som står bak mobbingen?

– Dette er de voksnes ansvar. Det er vi som skal lære barna hva som er rett og galt. Dette er lærdom for alle og en hver. Foreldrene og andre voksne må tørre å ta et oppgjør med barna som mobber, og ikke være redd for å gjøre noe med det, sier Gillerdalen, som legger til at hun synes det er forferdelig at barna henges ut på nett.

– Det er ikke en skam å ha barn som mobber. Men det er en skam å ikke gjøre noe med det. Nå må vi våkne.

– Fikk ingen mobbevarsel

Moren til jenta som døde nyttårsaften valgte å flytte datteren fra Gullhaug barneskole i 2012. Det var da hun stilte til intervju - for å fortelle andre at skolebytte kan være en løsning.

Tidligere rektor på barneskolen hvor 13-åringen gikk, sier at hun aldri mottok noen mobbeklager vedrørende jenta.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i de beskrivelsene som kommer. Jeg synes det er fryktelig trist å lese hvordan skolen blir fremstilt. Jeg fikk ingen henvendelser fra denne familien om at jenta ble mobbet, sier Helen Førland til Budstikka.

Hun var rektor på Gullhaug skole da den nå døde 13-åringen gikk i 1-3. klasse.

Overfor VG sa Barneombudet tirsdag at de har opplysninger om at flere barn skal ha blitt mobbet på denne skolen, samtidig som den nå døde jenta var elev der.

Mobbe-indeksen fra elevundersøkelsen i 2007– 2012 viser at Gullhaug skole lå på kommunesnittet i 2007, 2008 og 2012, og marginalt over snittet i 2009 og 2010.

– Det ble gjort veldig mye godt arbeid for å inkludere elevene, og jeg synes det er viktig at det kommer fram, sier Førland til Budstikka.

Leverte klage første skoledag

Det gikk bedre for jenta på Lesterud skole, men så ble hun gjenforent med flere av mobberne da hun begynte på Mølladammen ungdomskole i høst.

Allerede første skoledag leverte moren inn en klage til Fylkesmannen. Der ba moren om at den som mobbet datteren måtte bytte skole.

Fylkesmannen sendte saken videre til Mølladammen skole, og ba skolens ledelse skulle følge opp saken videre.

– Vi responderte på den med å sende den klagen til skolen og ba de om å behandle den. Det er de som skal gjøre det, sier Grethe Hovde Parr, Utdanningsdirektør ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus til TV 2.

Få uker senere sendte moren et nytt brev hvor hun tok datteren ut av Mølladalen skole for å flytte til Valdres.

Det ble da meldt om flytting og søkt om at moren kunne få undervise datteren hjemme.