Marcus & Martinus (13) kan bli tidenes yngste Spellemann-vinnere

Her er de nominerte til årets Spellemann-priser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble årets Spellemann-nominasjoner offentliggjort på Hotel Bristol i Oslo.

Lørdag 30. januar skal nemlig musikkbransjen møtes i Oslo spektrum og kåre fjorårets musikalske høydepunkter.

Blant de nominerte er det navn som nykommerne Aurora Aksnes, Kygo, Morgan Sulele og Sondre Justad, og mer etablerte navn som Marcus & Martinus, Lars Vaular, Madcon og Odd Nordstoga.

Kygo er nominert til fem priser i fire kategorier, mens A-ha kan vinne nok en pris – 30 år etter at de vant for første gang.

Tidenes yngste

Det er første gang popduoen Marcus & Martinus (13) er nominert, og de kan bli tidenes yngste til å vinne pris. De er nominert i kategoriene beste låt, årets nykommer og årets popgruppe.

– Det er en ære å bli nominert. Helt fantastisk! Vi har blitt nominert til tre priser, og det er en seier i seg selv. Vi har ingen forhåpninger om å vinne, men det ville betydd alt. Vi står her i dag på grunn av fansen, sier Marcus og Martinus Gunnarsen (13) til TV 2. 

De to tenåringene har opplevd stor suksess i 2015, og de har solgt ut hele Oslo spektrum til to konserter på vårparten. 

– 2015 har vært det beste året i vårt liv! sier de to sjarmørene.

Årets nykommere

Aurora Aksnes (19) er nominert til prisen beste låt og årets nykommer. Den unge artisten kom med sitt første album i høst, men har allerede blitt hyllet av Katy Perry, ligget på flere internasjonale hitlister og opptrådt på Nobelpriskonserten.

– Det er veldig uventet. Det hadde jeg ikke trodd! sier Aksnes til TV 2.

– Det har vært veldig gøy og veldig hardt. Det er rart at jeg kan gjøre akkurat det jeg har lyst til her i verden, sier Aksnes.

Også popartisten Sondre Justad har fått livet satt på hodet i 2015. Med debutalbumet «Rivi hjertet» som kom i oktober, har han erobret mange norske kvinnehjerter. Nå er han nominert til årets nykommer, beste popartist og beste album.

– Jeg tør ikke tenke på om jeg kan vinne. Bare det å være nominert synes jeg er veldig hyggelig, sier Sondre Justad.

Kan vinne med kontroversielle låter

En av de som har klart å sikre seg tre nominasjoner, er rap-duoen Karpe Diem, bestående av Chirag Rashmikant Patel (31) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (31).

I november slapp de tre nye, kritikerroste låter som fort ble en snakkis, blant annet «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», som er nominert til «Årets låt». Der stempler rapperne justisminister Anders Anundsen som feig og slår hardt ned på nordmenns fordommer mot flyktninger og innvandrere. 

Musikkvideoen til låta er også nominert til årets musikkvideo, og konkurrerer mot Karpe Diems egen «Hvite menn som pusher 50».

Jarle Bernhoft og Ingebjørg Bratland er programledere under årets Spellemann-utdeling 30. januar.