SULTES TIL DØDE: Det er knapt mat å få i den syriske byen Madaya, og innbyggerne dør langsomt. Foto: Revolutionary Counsil in
Madaya
SULTES TIL DØDE: Det er knapt mat å få i den syriske byen Madaya, og innbyggerne dør langsomt. Foto: Revolutionary Counsil in Madaya

Dette er byen hvor det ikke finnes mat

I 176 dager har den syriske byen Madaya vært under beleiring av Assad og hans allierte. Mat blir forsøkt smuglet inn, men matmangelen er så stor at innbyggerne sultes til døde. 

I en tidligere versjon av artikkelen ble det publisert bilder som vi ikke kan verifisere at stammer fra Madaya, og vi har fjernet dem. 

Tidlig søndag morgen forsøkte en gravid kvinne og hennes datter å snike seg ut av den syriske byen Madaya, sørvest i Syria. 

Byen har siden juli i fjor vært under beleiring av en kombinasjon av syriske styrker med lojalitet til president Bashar al-Assad, og hans allierte, den libanesiske militsen Hizbollah.

Hundrevis av landminer rundt byen

Den gravide moren og datteren kom ikke lenger enn til en landminene like utenfor byen. Den kraftige eksplosjonen gjorde at soldatene på et Hizbollah-kontrollpunkt i nærheten ble varslet, og de begynte å skyte mot mor og datter, melder nyhetsbyrået Vice News. Et sted mellom eksplosjonen og kontrollpunktet døde de. 

Menneskerettighetsgruppen Syrian observatory for human rights (SOHR) har observert hundrevis av landminer som er plantet rundt byen. I tillegg er det satt opp skarpe gjerder. 

Sulter i hjel

40.000 mennesker bor i Madaya. Mange er kronisk syke, og avhengig av medisiner. Etter 176 dager med beleiring er matmangelen prekær. Sist gang det var mulig å levere nødhjelp i byen var for tre måneder siden.

– Jeg hadde jordbær til middag i dag, sier en 26 år gammel engelsk og mattelærer i Madaya til Vice News over telefon. 

Han forteller at han ikke har spist et ordentlig måltid på tre måneder, og siden juli har han mistet mer enn 20 kilo. 

– Barna spiser blad fra trærne. De yngste og de eldste dør, sier han. 

800 kroner for en kilo sukker

Når mangelen på mat er så stor, har det ført til at den lille maten som finnes er svært dyr. Ifølge SOHR koster blant annet et kilo sukker 800 NOK. Det rapporteres også at en kilo ris koster nærmere 1800 kroner. 

SOHR har dokumenter 17 dødsfall hos sivile, som følge av mangel på mat og medisiner, eller av landminer, eller snikskyttere når de har forsøkt å samle inn mat rundt omkring i byen. En rapport fra Syrian-American Medical Society viser at 31 mennesker har mistet livet bare den siste måneden, enten av sult eller fordi de har forsøkt å flykte. 

I desperasjon har innbyggerne i byen begynt å dele bilder av nøden og oppfordringer om hjelp på sosiale medier. Bildene minner mest om de vi tidligere har sett fra konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig. 

– Et stort fengsel

Madaya og området rundt er strategisk viktig. Madaya ligger ved fjellkjeden Qalamoun, like ved den libanesiske grensen og mindre enn 50 km fra hovedstaden Damaskus. 

– Hvis det brøt ut opprør i dette området, ville opprørerne hatt mulighet til å ta seg direkte til Damaskus, sier Joshua Landis, sjef ved Senter for Midt-Østen studier ved Universitetet i Oklahoma. 

Derfor har det for Assad og hans allierte vært en prioritert oppgave å sikre dette grenseområdet, som tidligere har vært en viktig rute for å smugle inn våpen til opprørerne. 

Syriske menneskerettighetsgrupper er bekymret for situasjonen i området. 

– De har gjort det til et stort fengsel, og de kveles hele området, sier Ammar Ghanem, en syrisk lege til Vice News. 

Bildene vi bruker i artikkelen stammer fra opprørsgruppen Revolutionary Counsil in Madaya, og ble publisert 3. januar i år.