– Røykeforslaget er virkelighetsfjernt

Legeforeningen vil gjøre det ulovlig for unge å kjøpe røyk og snus. Slik vil tobakk gradvis bli borte fra det norske samfunnet.  – Urealistisk, mener ungdomspolitikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten raser om Legeforeningens ønske om å forby salg av tobakk til alle som er født etter år 2000. Enkelte er i fyr og flamme over røykeforslaget, mens andre blåser av det.

Mange tviler på om det er mulig å håndheve et slikt forbud. Jo, mener Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Stadig økende aldersgrense

– Vi har allerede aldersgrense for salg av tobakk. Dette blir bare å videreføre det med en stadig økende aldersgrense, sier Hermansen.

Hun mener også det er fullt mulig å innføre forbudet før 2000-årgangen fyller 18 år, altså innen to år.

– Det er ikke noen menneskerett å få lov til å begynne å røyke, sier Hermansen.

Ungdomspolitikere er lunkne til forslaget. Selv KrFU, ungdomspartiet til røykelovens far Dagfinn Høybråten, mener Legeforeningen går for langt.

– Det ville vært lett å være politiker hvis vi bare kunne forby alt vi ikke liker. Det kan vi ikke, og det skal vi ikke som politikere, sier Ida Lindtveit, leder i KrFU.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise kaller forslaget «virkelighetsfjernt».

– Du kan jo se for deg en litt interessant kultur på arbeidsplasser når folk som er 35 må be folk som er 36 om å gå på kiosken for å kjøpe en boks snus for dem, sier Riise.

– Mye rar regulering

Begge ungdomspartilederne påpeker faren for at det vil bli skapt et illegalt marked som staten verken kan kontrollere eller få inntekter fra. De stiller også spørsmål ved logikken: Skal en forby alt som er skadelig?

– Da kan en se for seg ganske mye rar regulering, med forbud mot å kjøpe helseskadelige matvarer med mye fett eller sukker, sier Riise.

– Det må være en rett å ta valg som man vet er skadelig for seg selv, mener han.

– Mat er noe helt annet enn tobakk. Vi ville aldri innført tobakk i dag, svarer Hermansen i Legeforeningen, som likevel medgir at forslaget er oppsiktsvekkende.

– Historien viser at Legeforeningen har frontet kontroversielle tidligere. Befolkningen er villig til ganske store endringer når det gjelder tobakk, sier Hermansen, og viser til hvordan røykeloven nå er fullt akseptert.

– På sikt vil vi ha et totalforbud mot salg av tobakk. Det er ganske bred politisk enighet om et tobakksfritt samfunn, sier Hermansen.