Real Madrid bekrefter: Benitez har fått sparken – Zidane overtar som hovedtrener 

Rafael Benitez fikk kun lede Real Madrid i 18 seriekamper. Fotballegenden Zinedine Zidane overtar permanent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rafael Benitez er ferdig som trener i Real Madrid.

Det bekrefter klubbpresident Florentino Pérez på en pressekonferanse på Santiago Bernabéu mandag kveld.

– Jeg vil opplyse dere om at vi har terminert kontrakten til Rafael Benitez. Rafael Benitez er en ekte profesjonell og en flott person, sa Real Madrid-presidenten.

– Du er en av de største fotballlspillerne i historien. Zidane, du er fra dette tidspunkt den nye hovedtreneren i Real Madrid, sa Perez videre.

Zidane: – Overtar verdens beste klubb
Zinedine Zidane sier det er en ære å overta som hovedtrener i Real Madrid.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjøre mitt beste for denne klubben. Dette er en viktig dag for meg. Helt siden jeg kom til denne klubben som spiller, har jeg skjønt hvilken stor klubb dette er, sa den franske fotballegenden i en kort kommentar.

– Vi har de beste supporterne i verden og vi er verdens beste klubb. Nå skal vi gjøre alt vi kan for å vinne titler, mente Zidane, som etter sin uttalelse tok et bilde sammen med sin familie på podiet.

Zidane, som fikk med seg 225 kamper som spiller for Real Madrid, kommer fra stillingen som hovedtrener for Martin Ødegaard og ungguttene på Real Madrids B-lag Castilla.

Det er første gang i historien at Real Madrid ansetter en fransk trener. Zidane blir samtidig den yngste hovedtreneren (43) til Real Madrid på ti år, siden Juan Ramon Lopez Caro i desember 2005 (42).

Rafael Benitez signerte opprinnelig en treårskontrakt med Real Madrid, men fikk bare lede klubben i 25 offisielle kamper. Det endte med 17 seire, fem uavgjort tre tap. Seiersprosenten på 68 er den sjuende høyeste i klubbens historie for en trener.

Sparket etter svake resultater
Den spanske gigantklubben opplyste om pressekonferansen på sine hjemmesider tidligere mandag, etter at det gjennom hele dagen hadde hersket rykter om Benitez' fremtid.

De svake resultatene den siste tiden skal være hovedårsaken til at 55-åringen må forlate jobben. Marca hevder videre at Benitez' manglende offensive spill og at manageren har havnet på kant med flere av klubbens sentrale spillere også skal ha vært medvirkende faktorer til sparkingen.

Fotballegenden Zinedine Zidane overtar på permanent basis, skrev fotballekspert Petter Veland på Twitter tidligere mandag.

– Rafa Benítez har fått sparken. Zinedine Zidane tar over på permanent basis. Santiago Solari assistent. Víctor Fernández ny Castilla-trener, opplyste han.

– For et år siden var Barça i cirka samme situasjonen. Luis Enrique fikk sitte likevel. Endte opp med triplete. Real Madrid velger annerledes, konstaterte Veland, som mener dette er de tre hovedårsakene til at Benitez måtte forlate Real Madrid:

1): Carlo Ancelotti
2): Forholdet til spillerne (James/Isco/Jesé/Kroos)
3): Prestasjonene mot de antatt beste

Real Madrid ligger foreløpig på en tredjeplass på tabellen etter 18 serierunder. Avstanden opp til ligaleder Atlético Madrid er fire poeng.

I helgen spilte Real Madrid uavgjort 2-2 mot Valencia i La Liga, og tidligere denne sesongen måtte de hvitkledde tåle 0-4-nederlag på eget gress mot erkerival Barcelona i «El Clasico».

– Kom skjevt ut fra starten av
Gjennom hele sesongen har Benitez fått kritikk for både svake sportslige resultater og den defensive spillestilen han har innført i Real Madrid. Også spillerne skal ha vært misfornøyd med måten Benitez ledet laget på.

– Benitez kom skjevt ut fra starten av. Folk ville jo at Carlo Ancelotti skulle fortsette. Og etter 0-0 i den første kampen, fikk kritikerne vann på møllen. Enkelte faser av Real Madrids spill har ikke vært bra denne sesongen, men uansett om det hadde vært Mourinho, Ferguson eller Guardiola som var trener, så ville det blitt snakket om at treneren satt utrygt, sa fotballekspert Petter Veland om Benitez' fremtid tidligere denne sesongen.

Og slo fast:

– Benitez har ikke hatt mye å gå på når det gjelder mediekritikk og det faktum at fansen ikke ønsket ham som trener i utgangspunktet. Så lenge du som Real Madrid-trener ikke vinner titler, så vil han alltid være i en ekstremt utsatt posisjon, poengterte han.

Benitez da han ble presentert: – Skal vinne titler
Mange ble overrasket da Carlo Ancelotti fikk sparken i fjor sommer, og erstattet med Rafael Benitez.

– Det vanskeligste er å si hva man skal si. Det er en veldig spesiell dag. Dette er mitt hjem. Jeg jobber hardt og jeg har et veldig godt team i ryggen, sa Benitez da han hadde signert sin treårskontrakt på Bernabeu 3. juni 2015.

– Forhåpentligvis vil jeg klare å få til alt jeg blir spurt om. Jeg håper å vinne titler og spille god fotball, sa en selvsikker 55-åring.

Men Benitez fikk ikke lenge tillit som Real Madrid-trener. Han ble offisielt ansatt 3. juni, og nesten på dagen sju måneder senere måtte den tidligere Liverpool-manageren pakke sammen sakene sine og forlate den spanske storklubben.

Misfornøyde supportere
Heller ikke Real Madrid-fansen i Norge var fornøyd med ansettelsen av Benitez.

– Som supporter likte jeg ikke at Ancelotti fikk sparken. Han var en trener som var godt likt i spillergruppen og som gjorde det bra med laget. Derfor mener Real Madrid ansatte feil mann. Det er imidlertid ikke Benitez sin skyld at han ble ansatt. Real Madrid ville gi ham en sjanse, men med tanke på resultatene han har oppnådd og den defensivt orienterte fotballen han spiller, så mener jeg at han ikke burde fått den sjansen, sa leder i Real Madrids fanklubb i Norge, Bendik Eftang, til TV 2 Sporten i november.