FASTKLEMT: Kvinnen som satt i den andre bilen satt fastklemt etter kollisjonen. FOTO: LARS MARIUS WALBYE / TV 2
FASTKLEMT: Kvinnen som satt i den andre bilen satt fastklemt etter kollisjonen. FOTO: LARS MARIUS WALBYE / TV 2

Sør-Afrikas ambassadør til TV 2: – Vi beklager ulykken i Oslo på det sterkeste

Utenriksdepartementet ber om at diplomaten fratas immunitet, slik at han kan straffeforfølges i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi beklager hendelsen på det sterkeste. Vi må bare unnskylde, spesielt til kvinnen som var innvolvert, sier den sørafrikanske ambassadøren til Norge, Queen Anne Zondo, til TV 2. 

BEKLAGER: Den sør-afrikanske ambassadøren i Oslo, Queen Anne Zondo. FOTO: GORM RØSETH / TV 2
BEKLAGER: Den sør-afrikanske ambassadøren i Oslo, Queen Anne Zondo. FOTO: GORM RØSETH / TV 2

Det var natt til søndag at en bil fra den sørafrikanske ambassaden var involvert i en trafikkulykke på Frogner i Oslo. Politiet mistenker at føreren var påvirket av alkohol da ulykken skjedde. En 28 år gammel kvinne, som satt i den andre bilen, fikk moderate skader etter ulykken. 

Tidligere mistenkt

Utenriksdepartementet var på vei til å innkalle den aktuelle diplomaten for et annet tilfelle av mistanke om promillekjøring da ulykken skjedde. 

– Vi ble orientert av politiet om at han er blitt stanset en gang tidligere med mistanke om kjøring i beruset tilstand, bekrefter pressevakt i UD, Ane Lunde, til TV 2. 

UD har i dag hatt møte med den sørafrikanske ambassadøren, der de har redegjort for Norges syn i saken. 

– Vi har gjort det klart at vi ønsker at sørafrikanske myndigheter skal gi avkall på diplomatens immunitet, slik at han kan avhøres av norsk politi, sier Lunde. 

Vil sende hilsen til 28-åringen

Zondo opplyser at ambassaden har vært i kontakt med både Utenriksdepartementet og myndighetene i Sør-Afrika, om situasjonen. De avventer nå en såkalt «diplomatisk note», som er et offisielt brev fra UD til ambassaden. 

– Personlig føler jeg at vi må sende en hilsen til henne og ønske henne god bedring, og at vi, på vegne av Sør-Afrika, er veldig lei oss for det som skjedde, sier Zondo. 

Føreren av ambassadebilen har ifølge ambassadøren ferie for tiden, og er derfor ikke på jobb i dag. Hun presiserer at det ikke er Sør-Afrika, men et individ, som har vært involvert i hendelsen. 

Ambassaden avventer nå både den diplomatiske noten fra UD, og en orientering fra sine myndigheter om hva som skjer videre med den aktuelle diplomaten.

– Departementet (i Sør-Afrika, journ. anm.) er ikke fornøyde i det hele tatt med det som har skjedd, men vi venter fortsatt på beskjed om hva de ønsker at vi skal gjøre.

Mistenker promille

Politiet mistenkte at føreren av ambassadebilen var beruset, men føreren ønsket ikke å avgi utåndingsprøve på stedet. Siden ambassadebilen tilhører en annen stat, og føreren har diplomatisk immunitet gjennom sitt diplomatpass, kunne ikke politiet tvinge føreren til dette.

Dermed ble det heller ikke tatt blodprøve av føreren. 

En 28 år gammel kvinne som satt i den andre bilen ble fraktet på Oslo universitetssykehus med moderate skader etter ulykken. Hun var på jobb da ulykken skjedde, og på vei tilbake etter å ha rykket ut til en aktivert trygghetsalarm. 

Ville kjøre fra politiet

Ambassadebilen vakte politiets oppmerksomhet før ulykken.

– Det var en politibil som var på vei til et annet oppdrag. Den satte på blålysene, og da økte bilen foran farten. Den kjørte forbi flere andre biler, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Line Scott, til TV 2 natt til søndag.

Kort tid senere kolliderte bilen med en annen bil. Føreren av ambassadebilen kom uskadd fra hendelsen.