Identitetskontroll på Kastrup togstasjon mandag. REUTERS/Bjorn Lindgren/TT News Agency
Identitetskontroll på Kastrup togstasjon mandag. REUTERS/Bjorn Lindgren/TT News Agency

Danmark innfører midlertidig grensekontroll mot Tyskland

Tiltaket kommer etter at Sverige samme dag innførte ID-kontroll av alle reisende fra Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark innfører midlertidig grensekontroll ved grensen mot Tyskland fra mandag klokka 12, opplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Grensekontrollen vil innebære tilfeldige passkontroller.

Statsministeren kom med kunngjøringen på en pressekonferanse samtidig som grensekontrollen ble innført.

– Det er ikke snakk om at alle fra Tyskland skal bli kontrollert. Politiet vil altså ikke be alle om å vise pass, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen på en pressekonferanse i København som ble holdt samtidig som grensekontrollen ble innført mandag formiddag.

– Det kan få store konsekvenser for Danmark når andre nordiske land stenger sine grenser. Det kan føre til flere asylsøkere, sier Løkke Rasmussen, som samtidig avviser at grensekontrollen mot Tyskland vil føre til at Danmark vil avvise mennesker som søker asyl.

– Jeg vil ikke utelukke at grensekontroll vil føre til at flere vil søke asyl i Danmark, sier han

Tiltaket kommer etter at Sverige samme dag innførte ID-kontroll av alle reisende fra Danmark.

Tyskland: – Schengen-avtalen i fare

Den tyske regjeringen mener at Schengen-avtalen er i fare som følge av grensekontrollene i Sverige og Danmark.

– Bevegelsesfrihet er et viktig prinsipp, en av de viktigste sakene som EU har oppnådd de siste årene, sier talsmann for det tyske utenriksdepartementet, Martin Schäfer.

– Schengen er meget viktig, men den er i fare, tilføyer han etter å ha fått spørsmål om Danmarks beslutning om å innføre midlertidig grensekontroll mandag.

Schengen-samarbeidet har vart i over 20 år og omfatter i dag 26 land i Europa, blant annet Norge. Det innebærer blant annet at det ikke er noen passkontroll mellom landene.

Førte ikke til køer

Sveriges grensekontroll mot Danmark førte mandag morgen verken til køer eller andre større problemer. Et 325 meter langt gjerde skal hindre ID-løse togpassasjer å ta seg over grensen.

Den første dagen med grensekontroll kunne man se langt etter pendlere som skulle krysse Øresund for å komme på arbeid. På togstasjonen Københavns lufthavn Kastrup var det stort sett journalister og kommunikasjonsfolk fra det danske togselskapet DSB som fylte perrongen, der det er satt opp en lang rekke med ID-sluser. DSB har leid inn vakter fra Securitas for å ivareta oppgaven. De registrerer passasjerene ved å fotografere ID-kortene med smarttelefoner.

– Vi kontrollerer folks ID, og det har vi gjort siden midnatt. Det går stille og rolig, og vi har ikke opplevd store køer eller utfordringer. Men det er selvfølgelig nytt for oss alle, sier DSBs kommunikasjonssjef Tony Bispeskov.

Han har ingen oversikt over hvor mange som er blitt kontrollert, heller ikke hvor mange som er blitt avvist. Det er ikke DSBs oppgave.

– Vår oppgave er kun å sikre at dem vi bringer inn til Sverige, lever opp til svenske krav. Det er ikke vår oppgave å notere hvor mange som ikke gjør det, sier han.
Han regner med at systemet for alvor vil bli satt på prøve i rushtrafikken. (©NTB)