– Jeg får si som Northug pleier å si: Gratulerer med dagen

Odd-Bjørn Hjelmeset uenig i svensk bonussekund-kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske Tomas Pettersson langer ut mot Det internasjonale skiforbundet (FIS) for ordningen med bonussekunder under Tour de Ski.

– Praktfiasko
I en blogg kaller Expressen-journalisten det hele en praktfiasko i en blogg med tittel «Tid att gratulera FIS til fiaskoet».

Flere utøvere er også kritiske til bonussekundordningen etter Martin Johnsrud Sundbys fullstendige dominans så langt i touren. Blant dem er ikke TV 2s langrennsekspet Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Jeg får si som Northug pleier å si: Gratulerer med dagen. Det er ikke en praktfiasko. Man skal ikke straffes for å være god. Akkurat nå er Sundby ekstremt god, og man må få betalt for å være god. Sundby er så god at han ikke hadde hatt behov for bonussekunder. Men vi kan ikke gjøre om systemet fordi en mann er god, sier Hjelmeset.

Dario Cologna har tidligere sagt til Expressen at man kan vinne Tour de Ski kun ved hjelp av bonussekunder. Han mener mye av spenningen i konkurransen blir borte ved for utstrakt bruk av bonussekunder. 

Under lørdagens fellesstart var det fire innlagte spurter med bonussekunder, samtidig som de tre første i mål fikk 15, 10 og 5 bonussekunder. Spurtene underveis ga fra 15 til ett bonussekund.

På søndagens jaktstart, der Johnsrud Sundby gikk ut ett minutt og 18 sekunder før nesteman, sanket Tour de Ski-lederen nye bonussekunder. 

– Har skapt sekundene selv
Petterson er blant annet kritisk til bonussekundene de tre første løperne får når de passerer målstreken. Han mener også at sprintene bør gi større gevinst.

– Sånn som det er nå, gir det altfor få sekunder å lykkes i en sprint sammenlignet med et distanseløp. Og da er det dessuten fire flere distanseløp under Tour de Ski. Det må jevnes ut, skriver Petterson.

FIS skal se på bonusordningen etter årets Tour de Ski. Det kan fort føre til endringer.

– I år har de prøvd noe nytt med en sprint og en knallhard fellesstart. De har lykkes med å skape vinnere. Tour de Ski-opplegget har fungert før. Om man ser bak Sundby er det ekstremt jevnt, sier Hjelmeset som samtidig er enig i at bonussekundene kunne blitt løst på en annen måte.

– Man kunne delt ut 15,10 og 5 bonussekunder tidlig på fellesstartene samt i mål. Men jeg ser folk klager på at Sundby bare får sekunder underveis fordi han dunker avgårde i regnvær og snøvær. De sekundene har han skapt selv.

Hjelmeset tror likevel at FIS vil gjøre endringer neste år.

– Ja, det tror jeg helt sikkert. I år har de norske vært veldig gode. Svenskene har ikke prestert i verdenscupen, og sveitserne har smurt seg bort. Det vil alltid være tilfeldigheter, og det vil det være også fremover.

Til Dagbladet sier leder i FIS' langrennskomité Vegard Ulvang at en eventuell endring må komme etter at noen har laget frem et forslag.

– Selv er jeg ikke sikker på om det er riktig å fjerne bonussekundene på fellesstarten nå. Mye blir sagt og ment i øyeblikket. Og allerede etter den neste fellesstarten i Oberstdorf, der det også skal kjempes om en god del sekunder, kan mye være annerledes, sier Ulvang.

Før tirsdagens sprint Oberstdorf leder Ingvild Flugstad Østberg kvinneklassen 14, 3 sekunder foran Therese Johaug. Heidi Weng følger over to minutter bak Flugstad Østberg på tredjeplass.

I herreklassen er Martin Johnsrud Sundby overlegen leder. Røa-løperen er halvannet minutt foran Petter Northug og ytterligere halvminuttet foran Finn Hågen Krogh.

Følg Tour de Ski i TV 2s livesenter!