Taxisjåfør Roger (53) vil bli Uber-sjåfør

Mens drosjeselskapene stort sett kritiserer konkurrenten, ser taxisjåfør Roger Dørum Pettersen en lysere framtid hos Uber. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Delingsøkomien er i voldsom vekst og i ferd med å forandre den økonomiske verden slik vi kjenner den.

Mens vi i desember kunne lese om taxisjåfører i Canada som sultestreiket mot Uber, er stemningen noe annerledes hos enkelte taxisjåfører i Norge. Roger Dørum Pettersen har jobbet som taxisjåfør i 25 år. Nå har han bestemt seg for å gå over til konkurrenten.

Så lenge kunden er fornøyd

– Uber kommer inn i markedet med lavere priser og de gjør en del ting som taxinæringen ikke har gjort. Prisene går opp og etterspørselen går ned i taxibransjen. Jeg ser på taxiyrket i seg selv som en positiv greie, men da må folk bruke det, sier Dørum Pettersen.

Avgjørelsen er noe taxisjåføren har tenkt på lenge.

– Jeg har selv søkt for å lansere et nytt konsept en stund. Taxiyrket er positivt, men om jeg kjører med «Norgestaxi», «Oslo Taxi» eller «Uber» på takskiltet, har ikke det så mye å si så lenge kunden og byen er fornøyd, sier han.

Lite å frykte

Tor W. Andreassen er professor og leder av Senter for tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole. Han forklarer at det finnes to former for delingsøkonomi.

– Når jeg har en gressklipper som når jeg ikke bruker den, kan naboen bruke den. Det er privat delingsøkonomi. Eksempel på den profesjonelle delingsøkonomien er Airbnb eller Uber. Det er profesjonelle som ikke opptrer på samme arena som jeg gjør når jeg låner ut rommet hjemme. Derfor er kanskje tappekranøkonomi en mer presis betegnelse, forklarer Andreassen.

Professoren mener at samfunnet har lite å frykte, selv om mange har vist stor skepsis til tjenester som Uber.

– Men det er to problemområder her. Den ene er at man må sikre skatteinntekter, og da er man opptatt av at den profesjonelle delingsøkonomien har bedrifter som bedriver utleie slik som Uber. Det andre området er å trygge kundenes interesser. Når jeg leier ut gutterommet hjemme, må de som leier det være trygge på brannstiger og lignende.

– Men det viktigste er at vi får mennesker som kan utnytte ressursene bedre enn i dag. Hvis private kommer og kan bidra der, så ønsker jeg det velkommen. Men den profesjonelle delen av økonomien som må beskattes, slår han fast.