Kvinne skadd i kollisjon med bil fra den sørafrikanske ambassaden

Mannen i 50-årene som kjørte ambassadebilen nektet å gi utåndingsprøve, selv om det er mistanke om promillekjøring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kvinne er skadd etter en trafikkulykke på Frogner i Oslo natt til søndag. To biler var involvert i ulykken, og den ene bilen tilhører den sørafrikanske ambassaden.

– Jeg kan bekrefte at en ambassadebil var involvert i en ulykke på Solli plass. Det er mistanke om at føreren av ambassadebilen var beruset, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt Ola Krokan til TV 2 søndag. 

Den sørafrikanske ambassaden bekrefter overfor TV 2 at det er deres bil. 

Tok ikke promilletest

Politiet ønsket å ta promilleprøve av mannen, men han ønsket ikke å avgi utåndingsprøve på stedet. Politiet fikk derfor heller ikke tatt blodprøve. 

FASTKLEMT: En 28 år gammel kvinne satt fastklemt etter å ha kollidert med en bil fra den sørafrikanske ambassaden. Det er mistanke om at føreren av ambassadebilen var beruset. FOTO: LARS MARIUS WALBYE / TV 2
FASTKLEMT: En 28 år gammel kvinne satt fastklemt etter å ha kollidert med en bil fra den sørafrikanske ambassaden. Det er mistanke om at føreren av ambassadebilen var beruset. FOTO: LARS MARIUS WALBYE / TV 2

– Det ble ikke tatt promilletest og heller ikke blodprøve, sier vaktleder ved krimvakta i Oslo, Morten Ekstrøm Wik, til TV 2. 

– Hvorfor ikke? 

– Det har vel noe med med immuniteten til en diplomat å gjøre antar jeg. 

– Men er det mistanke om promille? 

– Ja det er det. 

– Men hvorfor blir det da ikke tatt promilleprøve? 

– Ja, politiet prøvde vel å få til en utåndingsprøve, og det reserverte personen seg mot og da ble det ikke gjort ytterligere fremstøt. 

– Er det vanlig i slike saker? 

– Jeg antar at det med immunitet spiller en stor rolle, sier Wik til TV 2. 

Ettersom ambassadebilen tilhører en annen stat og føreren har diplomatisk immunitet gjennom sitt diplomatpass, kunne dette skje. 

Overtredelsen er likevel anmeldt og behandles. Gjennomføring av en eventuell straffereaksjon ivaretas av det aktuelle landet, om ikke annen avtale er gjort med Norge.

Ville kjøre fra politiet

Ambassadebilen vakte politiets oppmerksomhet før ulykken.

– Det var en politibil som var på vei til et annet oppdrag. Den satte på blålysene, og da økte bilen foran farten. Den kjørte forbi flere andre biler, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Line Scott, til TV 2 natt til søndag. 

Kort tid senere kolliderte bilen med en annen bil. Føreren av ambassadebilen kom uskadd fra hendelsen. Den andre føreren, en 28 år gammel kvinne, satt fastklemt og måtte frigjøres av brannvesenet.

Hun ble fraktet til Ullevål Universitetssykehus og skadene ble ved innkomst betegnet som moderate. Hun skal ha hatt smerter i hofte og mage. 

Ambassadør kalles inn på teppet

Utenriksdepartementet anser hendelsen som alvorlig.

– Dette er en hendelse som er såpass alvorlig at vi vil kalle ambassadøren for dette landet inn til til et møte i UD i morgen, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Rune Bjåstad, til TV 2. 

De vil ikke bekrefte hvilket land diplomaten som kjørte bilen kommer fra. 

– Vi har diplomatisk kontakt med mange ambassadører og ambassader konstant, og vi går ikke nødvendigvis ut med identiteten til de vi møter og diskuterer saker med. Dette er en diplomatisk reaksjon som er normal i slike saker, sier Bjåstad. 

– Er det ikke i offentlighetens interesse å få vite hvilket land diplomaten er fra? 

– Jeg synes det er politiet som må ta den avgjørelsen. Det er en politisak og det er de som må håndtere den informasjonen.